Budapesti Építész Kamara 1088 Budapest Ötpacsirta u. 2. Tel.: 318-2444, 338-2775 Fax: -
  e-mail: bek@bek.hu

K e r e s é s
 
 
F ó r u m
 
 
G a l é r i a
 
 
A l k o t á s ok
 
 
S a j t ó l á d a
 
 
K é r d é s e k -
v á l a s z o k
 
 
H o n l a p -
t é r k é p
 
Budapesti Építészkamara Facbook oldala
F r i s s    h í r e k H í r l e v e l e k H í r a r c h í v u m H a n g a n y a g o k
Adótanácsok Jogi tanácsok Sajtófigyelő Állás keres-kínál
Titkárság
Gyászhír 2017. november 21.

Csikós Tóth Sándor

A diploma megszerzése után 1965-ben az AGROTERV Mezőgazdasági Tervező Vállalatnál helyezkedett el, ahol igen hamar önálló tervezési feladatokat kapott.
Munkái között elsősorban borászati és élelmiszeripari üzemek voltak, pld. a badacsonyörsi szőlőfeldolgozó és borpalackozó üzem (ma Varga pincészet), a Pápa melletti Vaszar községben épült szőlőfeldolgozó üzem, a Kecskemét melletti helvéciai bortároló, a móri borpalackozó, a balatonboglári bortároló, a Hungarovin Törley pezsgőgyárának épületei (erjesztő, borkezelő, szociális épületek).
Az élelmiszeripari üzemek tervezésének sorában a nádudvari és balmazújvárosi húsfeldolgozó üzemek voltak a legjelentősebbek, amelyeket az építtetők megelégedéssel fogadtak.
A 80-as évek közepén az AGROTERV-et  összevonták az Élelmiszeripari Tervező Intézettel (ÉLITI), az egyesített cégnél (Agrober ÉGTI) összesen 27 évet dolgozott.

A nagy tervező vállalatok kezdődő megszűnése idején (1992) az Energiagazdálkodási Intézetnél (EGI), majd az abból kivált PI-HUN Kft-nél folytatta a tervezői munkát. Az itteni feladatok között elsősorban erőművek és különböző ipari létesítmények tervezései szerepeltek, mint pl. Miskolc Tatár utcai telepén épült gázmotoros erőmű, a debreceni távfűtőmű vízlágyító épülete és turbinaháza, valamint a tiszaújvárosi erőmű vízlágyító épülete.

A hetvenes évek végétől közel két évtizedig a BME Mezőgazdasági Épülettervezési Tanszékén külső korrektor volt. AGROTERV-es tervezési tapasztalatát szívesen osztotta meg az építész hallgatókkal.

A Nádudvarra tervezett és megvalósult vágóhíd kedvező fogadtatása során az AGROTERV tervező cég Építészeti Nívódíjat kapott, ő pedig felelős tervezőként ezért a munkájáért a Munka Érdemrend bronz fokozat kitüntetésben részesült.  
A MÉSZ tagjaként, delegáltjaként 1985-ben részt vett az UIA Kairóban tartott Világkongresszusán. Ez a kiküldetés is része volt a nádudvari munka elismerésének.

Életpályája során a tervezés mellett kötelezte el magát, elsősorban mezőgazdasági, élelmiszeripari, energetikai épületeket tervezett. Már nyugdíjasként a Paksi Atomerőmű kiégett kazetták átmeneti tároló (KKÁT) épületének terveit készítette el.

 

 

Kattintson a képre a nagyításhoz!

 
Magyar Építész Kamara honlapja FUGA Budapesti Építészeti Központ epiteszforum.hu Építész Továbbképző BÉK Nívódíja 2018 BÉK Nívódíja 2017 BÉK Nívódíja 2016 BÉK Nívódíja 2015