Budapesti Építész Kamara 1088 Budapest Ötpacsirta u. 2. Tel.: 318-2444, 338-2775 Fax: -
  e-mail: bek@bek.hu

K e r e s é s
 
 
F ó r u m
 
 
G a l é r i a
 
 
A l k o t á s ok
 
 
S a j t ó l á d a
 
 
K é r d é s e k -
v á l a s z o k
 
 
H o n l a p -
t é r k é p
 
Budapesti Építészkamara Facbook oldala
F r i s s    h í r e k H í r l e v e l e k H í r a r c h í v u m H a n g a n y a g o k
Adótanácsok Jogi tanácsok Sajtófigyelő Állás keres-kínál
Bálint Imre elnök, Mónus János Szakmafelügyeleti Bizottság elnöke Szakmafelügyeleti Bizottság
Állásfoglalás 2006. március 16.

Tagunk kamaránkhoz fordult „szerzői jogok kérdése, meglévő épület áttervezésénél” témakörben.

Szakmafelügyeleti Bizottságunk véleményére alapozott álláspontunk a következő:

1. Az építészeti mű a tervezőben fogalmazódik meg, és az eredeti tervdokumentációban rögzítődik. Az elkészült épület már e mű többszörözését jelenti, ezért mindkettőt szerzői jog védi.

2. Mivel a szerzői jogi törvény 29. § szerint „a szerző kizárólagos joga, hogy a művét átdolgozza, illetve, hogy erre másoknak engedélyt adjon”, ezért az eredeti szerző hozzájáruló nyilatkozata nélkül új tervező nem tervezhet.

3. Az eredeti mű módosítása során az eredeti mű újabb felhasználása (terv, épület) nem kerülhető meg. Az újabb felhasználáshoz az eredeti tervező újabb felhasználási engedéllyel (újabb felhasználási szerződés keretein belül) járulhat hozzá (a 16.§ (1) pontja szerint: „A szerzői jogi védelem alapján, a szerzőnek kizárólagos joga van a mű anyagi formában és nem anyagi formában történő bármilyen felhasználására és minden egyes felhasználás engedélyezésére. E törvény eltérő rendelkezése hiányában a felhasználásra engedély felhasználási szerződéssel szerezhető”.

 
Magyar Építész Kamara honlapja FUGA Budapesti Építészeti Központ epiteszforum.hu Építész Továbbképző BÉK Nívódíja 2018 BÉK Nívódíja 2017 BÉK Nívódíja 2016 BÉK Nívódíja 2015