Az adatok betöltése folyamatban, kérem várjon...
Budapesti Építész KamaraChamber of Budapest Architects
Cím:
1088 Budapest Ötpacsirta u. 2.
Telefon:
+36 1 318-2444
Mobil:
+ 36 30 401-3355
Email:
Facebook:

2020. június 3.
H Í R
FUGA - Születésnapi programok
FUGA,
Titkárság,
2019. szeptember 19.
Nagyszabású rendezvénysorozattal ünnepeljük a FUGA alapításának 10. évfordulóját. Az egyhetes fesztiválon délelőttől késő estig minden nap szélesre tárul a FUGA kapuja: napközben előadások, interjúk, nemzetközi konferencia és aukciók váltják egymást, esténként pedig koncertek és irodalmi felolvasások színesítik a programot.


FUGA10 fesztivál és születésnapi aukciómaraton
Sajtótájékoztató: szeptember 24. kedd 16.00
A sajtótájékoztató után, 17 órától szeretettel várunk minden kiállító művészt és vendégeiket egy koccintásra, beszélgetésre.

Tárlatvezetés az aukciós kiállításon – képzőművészet, design, kézirat és kotta
2019. szeptember 25. szerda 18.00
Tárlatvezető: B. Nagy Anikó művészettörténész, Szigeti Szilvia textiltervező és Radnóti Tamás belsőépítész, a Határtalan Design kiállítás alapító kurátorai, Nagy Bálint

Tárlatvezetés az aukciós kiállításon – fotó, építészet
2019. szeptember 27. péntek 16.00
Bán András tárlatvezetése a fotókiállításon
Nagy Bálint tárlatvezetése az építészeti kiállításon

10 éves a FUGA – születésnapi köszöntés
2019. szeptember 30. hétfő 18.00
házigazda: Koszorú Lajos, Winkler Barnabás
köszöntőt mond: Bálint Imre, a BÉK korábbi elnöke, Csapó Balázs BÉK elnök, Balázs Mihály ötletgazda
A FUGA 10 éve – a készülő képes interjúkötetről Somogyi Krisztina és Nagy Bálint beszél
a zongoránál: Darvas Kristóf


FUGA10 Fesztivál

2019. október 1–7. között nagyszabású rendezvénysorozattal ünnepeljük a FUGA alapításának 10. évfordulóját. Az egyhetes fesztiválon délelőttől késő estig minden nap szélesre tárul a FUGA kapuja: napközben előadások, interjúk, nemzetközi konferencia és aukciók váltják egymást, esténként pedig koncertek és irodalmi felolvasások színesítik a programot. Október 7-én, az Építészet Világnapján 5 új kiállítással vágunk bele a FUGA következő tíz évébe.

Szeptember 30-án este születésnapi partival indul az ünneplés, majd a következő napokon egymásnak adják a kilincset a különböző építészgenerációk képviselői. Október 1-jén, 2-án és 4-én külföldi kötődésű neves magyar építészek illetve hazánkban élő, dolgozó külföldi kollégáik személyesen és videóinterjúkban reflektálnak saját pályájukra, az építészetre általában és számukra fontos társadalmi kérdésekre. Somogyi Krisztina beszélgetőtársai Magyar Péter, Moravánszky Ákos, Gunther Zsolt, Erick van Egeraat, Kas Oosterhuis, Zoboki Gábor és mások lesznek, felvételről pedig többek között Sou Fujimoto vagy Batár Attila gondolatait is hallhatjuk. Ugyanezeken a napokon a Kovács Dániel szerkesztette „Maholnap” című sorozatban 15 fiatal magyar építész, illetve építésziroda saját munkáikon, szellemi hátterükön, alkotói gyakorlatukon keresztül beszél a jövő magyar építészete előtt álló kihívásokról.

Október 3-án nemzetközi konferenciára kerül sor, melyen a FUGA európai szakmai partnerei és magyar előadók az Építészet a kiállítótérben témát járják körül, kitekintéssel az építészeti kiállítás és a társművészetek lehetséges kapcsolódására, az építészeti kiállítás bevonhatóságára az oktató-nevelő munkába, illetve a finanszírozási gyakorlatokra. A konferencia angol és magyar nyelven, szinkrontolmácsolással zajlik.

Október 5-én és 6-án egyedülálló aukciómaraton helyszíne lesz a FUGA: művészek, mecénások és örökösök nagylelkű felajánlásának köszönhetően festményekre, fotókra, építészeti tervrajzokra, irodalmi és zenei kéziratokra, könyvritkaságokra és design tárgyakra lehet licitálni. A kalapács alá kerülő tételek közt olyan neves alkotók művei is fellelhetők, mint például Vojnich Erzsébet, Pinczehelyi Sándor, Lucien Hervé, Gothár Péter, Petri György. Az árverési kiállítás október 4-ig tekinthető meg, a műtárgyak eladásából származó összes bevételt a FUGA fejlesztésére és a következő 10 év működésére fordítjuk.

A napi programokat esténként a ház rendszeres programjához illeszkedő koncertek (CentriFUGA, MáMa Duó, Metrum Együttes, Bali János és Pétery Dóra, jazz), illetve irodalmi est követik.

Október 7-én, az Építészet Világnapján Mélyi József, Spiró György és Vajda Mihály köszönti a házat, majd az alábbi kiállítások nyílnak a FUGA tereiben:
- Metamorfózis. Lucien Hervé és Rodolf Hervé fotókiállítása (kurátor: Gebauer Imola, Judith Hervé)
- Visszatérő formák Breuer Marcell építészetében (kurátor: Fehérvári Zoltán, Nagy Bálint)
- Szalai Tibor: Brettschneider Architektúrák (kurátor: Szabó Anna Julianna, Szoboszlai János)
- Zalotay-ház, Ziegelried. Szerkezetrekonstrukció (kurátor: Nagy Elemér), 10 éves a FUGA – ambrotípia portrék Zalka Imre műterméből.

A nap zárásaként Robert McCarter amerikai építészettörténész, a Phaidon Pressnél megjelent Marcel Breuer nagymonográfia szerzője tart előadást Marcel Breuer: Last of the First Moderns / First of the Last Moderns címmel.

További információk: www.fuga.org.hu
FUGA Budapesti Építészeti KözpontÉpítész TovábbképzőFUGA mikrokozmosz
Budapest Építészeti Nívódíja