Az adatok betöltése folyamatban, kérem várjon...
Budapesti Építész KamaraChamber of Budapest Architects
Cím:
1088 Budapest Ötpacsirta u. 2.
Telefon:
+36 1 338-2775
Mobil:
+ 36 30 401-3355
Email:
Facebook:

2021. február 27.
N Y I T Ó L A P
Online képzés: Variációk homlokzatra - Üveg az építészetben
Bővebb ˅
Build-Communication Kft.,
Titkárság,
2021. február 23.
Milyen építészeti kihívások, feladatok oldhatók meg üveggel?Online továbbképzés
MÉK: 2 pont (2021/24)
2021. március 3. 9:00 – 16:00 (Szünetekkel)

Ma már nem fordulhat elő, hogy egy üveghomlokzattal tervezett épület ne legyen a kor kihívásának megfelelően energiatakarékos. Függően annak rétegfelépítésétől, nagyságától, fény- és hőtechnikai tulajdonságaitól, az alkalmazott üveg alapvetően meghatározza az épület energiahatékonyságát és természetesen az esztétikai megjelenését is. Az üveghomlokzatokkal kapcsolatos energetikai-, de az esztétikai igények tekintetében zajló változásokra az üveggyártásban folyó innováció ad válaszokat. A továbbképzés áttekinti, hogy üveghomlokzatú épületek tervezéséhez milyen új lehetőségeket kínál a változó igényekre reagáló gyártás, és azt hogyan alkalmazzák Európa és világszerte, fókuszban az üvegevolúció állomásaival.

Egy előadás alternatívát állít az üveghomlokzatoknak, ahol a szálcement és fém szerelt szerkezetek előnyeit és lehetőségeit vesszük számba.
Alkalmazástechnikai előadásokban összegezzük azt, milyen építészeti kihívások, feladatok oldhatók meg üveggel, amely a hatékony üvegtervezés fő aspektusa, és tervezőként milyen szempontok szerint érdemes üveget választani.

A szakmai nap célja annak bemutatása is, hogy e nemzetközi trendek szerinti innovatív üvegmegoldások hogyan jelentek meg az itthoni építészetben – ebben neves építészirodák vezetői lesznek vendégelőadóink.

PROGRAM
9:00 - 9:15 Köszöntő, technikai információk

9:15 – 10:15 Üvegevolúció és a mai kor kihívásaira adott válaszok az üveghomlokzatok tervezésében
dr. habil Stocker György DLA egyetemi docens, Csonka Pál éremmel kitüntetett okleveles építészmérnök, BME Építőmérnöki Kar Magasépítési Tanszék, a Stokplan Kft. ügyvezető igazgatója

10:15 – 11:00 Innováció a gyártásban: az üvegtervezés új határtalansága
Németh Árpád András, okl. építőmérnök, mérnök szaktanácsadó

11:00 – 11:15 Szünet

11:15 – 12:00 Alumínium és acél függönyfalrendszerek: akusztika és egészséges épített környezet, intelligens építés és biztonság
Eiles Károly okl. építészmérnök, ALUKÖNIGSTAHL key account

12:00 – 12:45 Energiadesign: műszaki megoldások és válaszok ma igényeire (Mi alapján válasszunk üveget és persze miből választhatunk.)
Németh Árpád András, okl. építőmérnök, mérnök szaktanácsadó

12:45 – 13:45 Üveghomlokzatok Budapesten I. - Üveg/ház/hatás
A Finta Stúdió legutóbbi projektjeinek tapasztalatai
Szabó Tamás János DLA, Pro Architectura és Ybl díjas építész

13:45 – 14:15 Szünet

14:15 – 15:00 Homlokzati alternatívák: szálcement és fém szerelt szerkezetek
Komáromy Róbert, okl. építőmérnök, mérnök szaktanácsadó

15:00 – 16:00 Üveghomlokzatok Budapesten II. - A Bánáti + Hartvig Építész Iroda munkái
Szappanbuborék az udvarban - Drechsler Palota - W Hotel
Transzparencia felsőfokon - Az Új Nemzeti Galéria
Pikkelyes bálna - A CET
Bánáti Béla, okl. építészmérnök, Nagypál Viktor, okl építészmérnök, Zajacz Judit, okl. építészmérnök

16:00– 16:30 Zárszó, konzultáció igény szerint

A szervezők a programváltozás jogát fenntartják.

Részvételi feltételek
Egyénileg bárhonnan elérhető díjmentesen a webes közvetítés (átlagos sávszélességű) interneten keresztül. MÉK továbbképzési pontot igénylők számára a képzést követően e-mail-ben elküldött teszt helyes kitöltése a kamarai pont megszerzésének feltétele.

Bővebb információ

Regisztráció


Üdvözlettel:
Build-Communication Kft.
Letölthető tartalom:
Gyászhír
Bővebb ˅
Titkárság,
2021. február 23.
Elhunyt Burányi Endre (1955-2021)

A PESTTERV Kft. mély megrendüléssel tudatja, hogy Burányi Endre tájépítész mérnök, táj- és környezetrendezési szakmérnök, terület- és településrendezési vezető tervező, a Kft. ügyvezetője, életének 66. évében türelemmel viselt hosszú betegség után 2021. február 10-én elhunyt.

Burányi Endrét a PESTTERV Kft. saját halottjának tekinti.
Munkatársunk és barátunk temetéséről később intézkedünk.


Tagdíj, névjegyzéki díj fizetés
Bővebb ˅
Titkárság,
2021. február 22.
Február elején kiküldésre kerültek a 2021. évi tagdíjra és névjegyzéki nyilvántartási díjra (igazgatási szolgáltatási díj) vonatkozó számlák.


A 2021. évi kamarai díjak számláját február elején minden szakmagyakorlónak a számlaküldési e-mail címként megadott e-mail fiókba továbbítottuk. A papír alapú másolat postázása folyamatban van azoknak, akik ezt előzetesen igényelték.

Céget (munkáltatót) számlázási címként abban az esetben volt módunkban feltüntetni, amennyiben a tartozás elvállalásról szóló nyilatkozat határidőben visszaérkezett. Ilyen nyilatkozat hiányában a számla a szakmagyakorló nevére és címére szól.
Abban az esetben, ha tagdíját/nyilvántartási díját mégis cégesen szeretné elszámolni, kérje a számla javítását, a tartozás elvállaló nyilatkozat eredeti példányának visszaküldésével (a veszélyhelyzet fennállásig e-mailben, azt követően azonban postán is).

Amennyiben a számla nem jutott el Önhöz, úgy azt bejelentkezést követően letöltheti weboldalunkról. (A bejelentkezéshez regisztráció nem szükséges. Minden szakmagyakorlónk rendelkezik jelszóval, ha ezt nem ismeri hívja Titkárságunkat!)
Felhívás - Schmidl Ferenc Építészeti Díj 2021
Bővebb ˅
Titkárság,
2021. február 22.
Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata szakmai díjaA „Schmidl Ferenc Építészeti Díj” adományozható annak az építész tervezőnek, aki Székesfehérvár közigazgatási területén belül, 1990. után megvalósult építészeti alkotása révén hozzájárult Székesfehérvár városképének fejlődéséhez, építészeti kultúrájának előmozdításához, az épített környezet minőségének javításához. Az elismerés adományozásával elhunyt személy emléke is megtisztelhető. Évente két díj adományozható.

A díj adományozására bármely természetes vagy jogi személy javaslatot tehet, a tervezők saját alkotásaikat is nevezhetik.

A „Schmidl Ferenc Építészeti Díj”-ra tett javaslatnak tartalmaznia kell
- a javaslattevő nevét és elérhetőségét,
- a javasolt építész nevét és elérhetőségét,
- a javaslat indokául szolgáló, Székesfehérváron megvalósult, 1990. után megvalósult épület leírását, fényképeit, a terv megértéséhez szükséges mértékű, léptékű, építészeti tervlapjait, látványterveit.

A javaslat dokumentálásának formai követelményei:
- legfeljebb 3 db álló A3 formátumú, színes kivitelű papír nyomat kemény alátétre kasírozva vagy arra nyomtatva, valamint
- a papír nyomatokkal megegyező tartalmú, egy példány digitális adathordozón rögzített szöveges és képi dokumentáció, Pdf formátumban.
A benyújtásra kerülő javaslat csomagolásán kérjük tüntessék fel: „Schmidl Ferenc Építészeti Díj” !

A javaslatokat 2021. május 31-ig írásban lehet benyújtani:
- leadható Székesfehérvár Polgármesteri Hivatal, Városház tér 1. portáján,
- postán elküldhető Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal, Főépítészi Iroda címére: 8000 Székesfehérvár, Városház tér 1.

A javaslatokat az alábbi tagokból álló díjbizottság véleményezi:
- Magyar Építész Kamara által delegált tag,
- Magyar Építőművészek Szövetsége által delegált tag,
- Fejér Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal állami főépítésze,
- Székesfehérvár városi főépítésze,
- városi főépítész által javasolt Kossuth-díjas építész.

A díj átadására októberben az Építészet Világnapja alkalmából tartott rendezvényen kerül sor.

Korábbi évek díjazottjai:
2014: Pordán- H. Ferenc
2015: Szakál Csaba
2016: Fodróczy József
2017: Szigeti Gyula, Vadász György
2018: Csutiné Schleer Erzsébet
2019: Akúcs Levente és Keszei Balázs

Forrás
Gyászhír
Bővebb ˅
Titkárság,
2021. február 20.
Elhunyt Francsics Miklós (1955-2020)

2020. december 22-én, életének 65. évében hosszas betegség után elhunyt Francsics Miklós építész.

A Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karának elvégzése után 1978. szeptember 1-jén kezdett el dolgozni az Építésügyi Tájékoztatási Központban. Az ÉTK kiadványának, az Építésügyi Műszaki és Gazdasági Tájékoztatónak a felelős szerkesztője volt. A világ összes országából az ÉTK könyvtárába érkező építészeti folyóiratokból válogatta össze, fordította/ fordíttatta le, majd kivonatolta azokat a cikkeket, amelyek a hazai szakma érdeklődésére számot tarthattak. Szakmai utakat javasolt és szervezett európai nagyvárosokba: azok a városok voltak az úti célok, ahol érdekes és követendő városfejlesztések,illetve rehabilitációk valósultak meg. Az ÉTK után a magánvállalkozások következtek,az A.B Kft, a DEM Tanácsadó Iroda és az Iminfo Kiadó.


2009-től a portugál Consulgal cégnél dolgozott: nemzetközi környezetben a SkyCourt (Liszt Ferenc Repülőtér) kivitelezésének műszaki ellenőri, illetve felelős műszaki vezetői feladatát látta el. Az utolsó néhány évet a Consulgal utódjánál, a Hungalnál, illetve a 3E-nél töltötte, műszaki ellenőri pozícióban. Felügyelte az Országos Mentőszolgálat állomásainak átépítését, a Balettintézet felújítását, az MTK Stadion felépítését, valamint Óbudán a Piac rekonstrukcióját, illetve a TVE Sportcsarnok átépítését.

Kiválóan beszélt angolul. A segítségével lefordított szövegek nem csak pontosak, de egyben elegáns megfogalmazásúak is lettek. Számítástechnikai tudása is kimagasló volt: minden olyan programot ismert és magas szinten használt, amire az irodai munkában szükség volt. Kollégáinak számos alkalommal tartott továbbképzést például az MS projekt program használatáról.

Akik ismerték, emlékezni fognak higgadt és nyugodt személyiségére, remek humorára, nyitottságára az újdonságok iránt.


Forrás
Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia 2040
Bővebb ˅
Budapest Fejlesztési Központ,
Titkárság,
2021. február 16.
Mondja el véleményét! A fővárost és agglomerációját érintő elővárosi kötöttpályás közlekedésnek, azaz a MÁV elővárosi vasútvonalainak, illetve a hévvonalaknak a fejlesztéséről szóló, átfogó, hosszú távú célokat és az ezek eléréséhez szükséges fejlesztéseket meghatározó dokumentumról.https://budapestvasut2040.hu/strategia/

Vitézy Dávid facebook oldalán megjelent ismertetés:

"Február 4-én mutattuk be a Portfolio konferenciáján a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégiát (BAVS) Fürjes Balázs államtitkárral és Homolya Róberttel, a MÁV elnök-vezérigazgatójával."

Mik a Stratégia legfontosabb célkitűzései?

- Minden vasútvonalon óránként két elővárosi gyors, azaz zónázó, plusz négy elővárosi személyvonat indítása, így a belső agglomerációs gyűrűből és a zónázó és személyvonatok által egyaránt kiszolgált főbb településekről 15 perces járatsűrűség elérése minden irányból, az ehhez szükséges infrastruktúrafejlesztések elvégzése.
- Az elővárosi vasútvonalakról több irányba is közvetlen szolgáltatás indítása, körvasúti és fejpályaudvari/alagútba tartó vonatok vegyes közlekedése, fonódó viszonylathálózat kialakítása és az ehhez szükséges infrastruktúra megépítése.
- Budapest külső kerületeinek bekapcsolása a vasúti közlekedésbe, sűrűbb szolgáltatással, új megállókkal Káposztásmegyeren, a külső körvasúton, Albertfalván, a XVII. és XVIII. kerületben.
- Könnyű és kényelmes átszállási kapcsolatok (P+R, B+R parkolók, buszos ráhordás, kerékpáros megközelíthetőség).
- Gyorsabb utazás a korszerűsített vasútvonalakon, a lassújelek megszüntetése a budapesti maghálózaton.
- A késések jelentős csökkenése a fejpályaudvarok környezetében ma fennálló kapacitáshiány megszüntetésével.
- Korszerű, kényelmes, akadálymentes, tiszta járművek minden vonalon.
- Megújuló, akadálymentes, esztétikus vasútállomások és megállók.
- Budapest belső területein közvetlen csatlakozás több ponton a metróhálózathoz, a villamos-gerincjáratokhoz.
- Tarifareform, hogy az ingázáshoz csak egyetlen bérletre legyen szükség.

Tanulmányozzák a BAVS honlapját, és mondják el véleményüket a Stratégiáról - minden vélemény, minden kitöltött kérdőív segít a mihamarabbi megvalósításban, hisz mutatja a vasútfejlesztés fontosságát a régióban élők számára.

Stratégia: https://budapestvasut2040.hu/strategia/

Véleményezési határidő: 2021. március 6.
- a honlapon található kérdőív kitöltésével vagy
- e-mailen beküldhető: budapestvasut2040@bfk.hu

Letölthető tartalom:
Az előadások összefoglalója
Tanúsítvány kiadása kamarai tagoknak
Bővebb ˅
MÉK,
Titkárság,
2021. február 16.
Beruházáslebonyolító, illetve beruházáslebonyolító műemlékek területén

A tervező és szakértő mérnökök, valamint építészek szakmai kamaráiról szóló 1996. évi LVIII. törvény 11. § (5) bekezdés d) pontja alapján az országos kamara önigazgatási feladatkörében az építészeti tevékenységgel kapcsolatban szakmai szolgáltatásokat nyújt.
A Magyar Építész Kamara (továbbiakban: MÉK) a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatásként, kérelemre, Tanúsítási Ügyrendjében meghatározott azon területeken tanúsítja megfelelő végzettségüket, gyakorlatukat és magas szinttű képességüket, amely területeket az építésügyi és az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységekről szóló 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet nem tartalmaz. A MÉK elnöksége a beérkezett kérelmek és észrevételek alapján február 8-ától módosította az ügyrendet, amely a szabályzattal együtt innen érhető el: http://mek.hu/index.php?link=Tanusitasi_szabalyzat

A Magyar Építész Kamara e-Ügyintézés rendszerén (https://eugyintezes.mekon.hu/index.php?u=e-ugyintezes) keresztül jelenleg az alábbi tanúsítással kapcsolatos kérelmek elektronikus benyújtására van lehetőség:

- Beruházáslebonyolító.
- Beruházáslebonyolító műemlékek területén.


Beruházáslebonyolító tanúsítványt kérhet:

- aki tagja az építész kamarának, kamarai tagsága aktív, volt korábban beruházáslebonyolító jogosultsága és eredményes beruházáslebonyolító vizsgát tett a MÉK-nél, vagy

- aki tagja az építész kamarának, kamarai tagsága aktív, beruházáslebonyolító képzésen vett részt és erről szóló bizonyítvánnyal rendelkezik ("beruházásbonyolítói mesteriskola").
Mivel a tanúsítvány kiadásának feltétele az építész kamarai tagság így, ha valaki nem kamarai tag (azaz nyilvántartotti státuszú szakmagyakorló), tanúsítványt csak úgy kaphat, ha előtte kamarai tagságot szerez.


Beruházáslebonyolító műemlékek területén tanúsítványt kérhet:

Aki a fenti feltételek egyikének megfelel és rendelkezik

- műemlékek területén gyakorlott szakmai címmel, vagy

- építési szakterület műemléki részszakterületén felelős műszaki vezetői jogosultsággal és kérelmében felsorolja azt a legfontosabb, legfeljebb 6 műemléki épületet, ahol felelős műszaki vezetői tevékenységet végzett.


A tanúsítási kérelmet a MÉK elnöksége a benyújtást követő elnökségi ülésén bírálja el, amennyiben a benyújtás napja legalább 8 nappal az elnökségi ülés előtt történt. Hiányos és az ügyrendnek nem megfelelő kérelmet -amennyiben annak pótlásáról, kiegészítéséről a kérelmező az erről szóló értesítést követően sem gondoskodik- az elnökség vizsgálat nélkül elutasít.

Bővebb tájékoztatás a beruházáslebonyolító tevékenységgel kapcsolatban: http://mek.hu/index.php?id=46334

A MÉK e-Ügyintézési rendszeréről, annak használatáról bővebben az alábbi linken tájékozódhat: http://mek.hu/index.php?link=Elindult_a_MEK_e_Ugyintezesi_oldala


MÉK Titkárság

Forrás
Jogszabályváltozás
Bővebb ˅
www.njt.hu,
Titkárság,
2021. február 16.
Változott a településrendezési és az építészeti-műszaki tervtanácsokról, valamint a kulturális örökség védelmével kapcsolatos szabályokról szóló rendelet
A linkre kattintva elérhető és letölthető a hatálybalépést követő egységes szerkezetbe foglalt szöveg. A módosított részek függőleges piros vonallal vannak jelölve.

2021.02.11 -től hatályos:

A településrendezési és az építészeti-műszaki tervtanácsokról szóló 252/2006. (XII. 7.) Korm. rendelet módosítása

A kulturális örökség védelmével kapcsolatos szabályokról szóló 68/2018. (IV. 9.) Korm. rendelet módosítása
Díjátadás - International Property Awards (IPA): Európa legjobb középület fejlesztése
Bővebb ˅
www.tervlap.hu,
Titkárság,
2021. február 15.
Ingatlanfejlesztési díjat kapott az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ


Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) nyerte el az idén az "Európa legjobb középület fejlesztése" díjat az International Property Awards-on (IPA).
Felelős tervező: Vasáros Zsolt DLA

A Liget Budapest Projekt részeként megvalósult Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) nyerte el az idén az "Európa legjobb középület fejlesztése" díjat a világ egyik legrangosabb nemzetközi ingatlanszakmai versenyén, az International Property Awardson (IPA) – mondta Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításával megbízott Városliget Zrt. vezérigazgatója pénteken Budapesten sajtótájékoztatón. Korábban a Néprajzi Múzeumot és a Magyar Zene Házát is díjazták ai IPA keretében.

A verseny zsűrije a díj odaítélésekor értékelte a projektmenedzsmentet, az építészeti koncepciót és a kivitelezés minőségét. Hozzátette: bizonyára azt is figyelembe vették, hogy ebben az épületben kapott helyet a három legjelentősebb magyarországi közgyűjtemény – a Nemzeti Galéria, a Szépművészeti Múzeum és a Néprajzi Múzeum – több mint 350 ezer darab, szinte felbecsülhetetlen értékű műtárgya.

Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ kialakításához a Freund Vilmos nevéhez köthető, 130 éves múltra visszatekintő izraelita kórházat építették át, barnamezős fejlesztéssel. Ebben az épületkomplexumban mindent "egybecsomagoltak", amit a jövő építészetéről gondolnak minőségben, innovációban, környezetvédelemben. Ez utóbbira példa, hogy az épület hűtéséhez és fűtéséhez geotermikus energiát használnak fel.

Az épület 2019-ben készült el az OMRRK épülete a Városliget melletti Szabolcs utcában. A 37 ezer négyzetméteres épületegyüttesben világszínvonalú múzeumi raktárak, restaurátor-műhelyek, laborok és kutatószobák kaptak helyet, és itt működik a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet, valamint egy látogatóközpont – adta hírül az MTI.

Az International Property Awards-t évente adják ki, kontinensenként több tucat kategóriában lehet pályázni díjakra. A magas nevezési díj miatt építész körökben a "fizetős díjak" között számon tartott elismerésre pályázók többsége érthető módon ingatlanfejlesztésben terjeszkedni szándékozó magánvállalkozás, hiszen a díj honlapján megfogalmazottak szerint a győzelem értelme, az hogy "A nyertesek széles körű médiavisszhangot kapnak, új üzleti kapcsolatokat hoznak létre, és globálisan bővítik profiljukat."

Forrás
Felhívás - 'Magyar modern' adatbázis
Bővebb ˅
MÉSZ,
Titkárság,
2021. február 14.
A veszélyeztetett, vagy akár már át is alakított hatvanas-hetvenes évek beli épületeket felvonultató 'Magyar modern' adatbázis elindításának alapját a Magyar Építőművészet (MÉ) 1958–1979 között megjelent számai adják.

A Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) az NKA támogatásával csaknem 100 modern magyar épületet tett közzé adatbázisában a honlapján:
https://nka.meszorg.hu/magyar-modern/

Az adatbázis elindításának alapját a Magyar Építőművészet (MÉ) 1958–1979 között megjelent számai adják. A kiválasztás szempontja elsősorban a minőség és ismertség, valamint a potenciális veszélyeztetettség. Jónéhány kevéssé ismert házat is közlünk, melyek méltók arra, hogy a már „kanonizáltak” között említsük őket. A válogatásnál arra is hangsúlyt fektettünk, hogy lehetőleg egyenletesen válogassunk az ország minden részéből.

Kérjük, hogy akinek ismeretségi körében van hasonló minőségű, 1956-1990 között épült magyar modern épület, az alábbi adatok megjelölésével segítse a MÉSZ „Magyar Modern” adatbázisának bővítését:
- 1 db fénykép (lehetőleg archív, a forrás megjelölésével)
- Az épület rövid megnevezése
- Az épület helye (város/kerület)
- Az építész vezető tervező megnevezése
- A tervező vállalt (rövid) megnevezése
- Az épület átadásának éve
- Az épület típusa (középület/ lakóépület/ ipari épület)
- Az épület eredeti funkciójának rövid megnevezése
- Konkrétan az épületről szóló releváns szakirodalom/cikk megjelölése (amennyiben rendelkezésre áll)

Felhívásunk célja, hogy tovább bővítsük a rendszerváltás előtt épült épületeket felvonultató „Magyar modern” adatbázisunkat és felhívjuk a figyelmet az előttünk élt és alkotott magyar építészek munkáira, megvalósult épületeinek értékeire.

Bővebb információkkal, vagy kérdésekkel kapcsolatban a Magyar Építőművészek Szövetsége Titkársága készséggel áll rendelkezésre. A beérkező adatokat a titkar@meszorg.hu email címre várjuk.

A MÉSZ „Magyar modern” adatbázisának létrehozása mellett egy videó sorozatot is indít „Modernizmus újratöltve” címmel, bemutatva egy-egy modern épület megújításának jógyakorlatát.

Kérjük segítsék munkánkat és kísérjék figyelemmel közösségi média felületeinket.

Köszönettel a MÉSZ Elnöksége nevében:
Krizsán András DLA
elnök

Forrás
FUGA Budapesti Építészeti KözpontÉpítész Továbbképző
Budapest Építészeti NívódíjaConstruma 2021