Az adatok betöltése folyamatban, kérem várjon...
Budapesti Építész KamaraChamber of Budapest Architects
Cím:
1088 Budapest Ötpacsirta u. 2.
Telefon:
+36 1 318-2444
Mobil:
+ 36 30 401-3355
Email:
Facebook:

2020. július 3.
N Y I T Ó L A P
Veszélyhelyzet után
Bővebb ˅
Titkárság,
2020. június 20.
Ismét elérhető a személyes ügyfélfogadás

A veszélyhelyzet feloldását követően, 98 nap elteltével újra nyitva áll a BÉK Titkárságának ajtaja azok előtt, akik ügyeiket személyesen kívánják intézni.

A korábbi ügyfélfogadási rendnek megfelelően (kedd: 14.00 - 18.00; szerda: 9.00 - 16.00; péntek: 9.00 - 12.00) várjuk a szakmagyakorlókat.

Kérjük azonban, hogy a lehetőségekhez mérten továbbra is részesítsék előnyben az on-line ügyintézést, kérdéseikre pedig e-mailben (bek@bek.hu) és telefonon (30/401-33-55) is szívesen válaszolunk.

Mint ahogy a tömegközlekedési eszközökön és a boltokban továbbra is kötelező a szájmaszk viselete, ezért kérjük, az épületbe való belépéskor is tartsa be ezen előírást.
Vándoriskola és BME Szerves építészet – Ötletpályázat – Zárójelentés
Bővebb ˅
Makovecz Vándoriskola,
Titkárság,
2020. július 3.
A Makovecz Vándoriskola ötletpályázatot írt ki a Vándoriskola volt és jelenlegi hallgatói, valamint a BME Szerves Építészet 2. tantárgy hallgatói számára. A pályázati kiírás témája a Zala megyei Vasboldogasszony település Főtér és környezetének rendezése, új buszváró tervezése volt.


Kattintson a képre a nagyításhoz!Általános ismertetés:
Vasboldogasszony település az elmúlt 5-10 évben az adott pályázati lehetőségekhez igazítva, egy tudatos faluközpont fejlesztésbe kezdett. Mára elbontották az omladozó, lakatlan épületmaradványokat, a templom romos kerítését, továbbá emlékpark, játszótér és sziklakert létesült a polgármesteri hivataltól a sportpályáig tartó területen. Több intézmény energetikai felújítása, a helytörténeti gyűjtemény kiállítása, valamint a temető korszerűsítésének első üteme is elkészült. 2019-ben az egyház a templom tatarozását is elvégezte, azonban a falaknál elfogyott a lendület. Utolsó rendezetlen elemei a település központjának a templomot eltakaró buszmegálló, a mögötte lévő tégla lábazatú kerítés, a kavicsos parkoló, illetve az út szélén álló keresztek és szobrok.
A pályázat kiírói komplex építészeti és környezetrendezési ötletet és vizuális javaslatot vártak a templom melletti Főtér, a buszmegálló-buszváró, és a parkoló kialakítására, az eredeti pozíciók meghagyásával vagy kimozdításával, más helyre telepítésével. A pályázaton 12 induló kísérte végig az előadássorozatot és a részfeladatok, illetve a fő pályázati terv készítésének folyamatát, amiért a vírushelyzet miatti bezártság idején külön dicséretet érdemelnek.

Díjazás:
A beadott pályaművek magas színvonala miatt a díjakat és a díjazásra rendelkezésre álló összeget az alábbiak szerint adjuk ki:

Kiemelt díjazásban részesül (60 eFt):
Boór Bernadett, Kristók Attila, Szilágyi Szabolcs, Tóth Bence

Díjazásban részesül (40 eFt):
Faragó Melinda, Holcsek Tamás – Pálvölgyi Ádám – Schlachter Kincső, Szendery Csongor, Szűcs Lilla

Részvételi díjban részesül (20 eFt):
Harmath-Gyetvay Enikő, Pétery Tamás

A pályamunkák értékelése, valamint a zárójelentés teljes egészében >> ITT << olvasható.
Pályázati felhívás - Budapest Építészeti Nívódíja 2020
Bővebb ˅
Titkárság,
2020. július 2.
Budapest egyedülálló természeti, táji helyzetével harmóniában álló épített örökség fenntartása és értékalapú fejlesztése érdekében Budapest Főváros Önkormányzata nyilvános pályázatot hirdet.

A pályázat célja:

A pályázat célja, hogy elősegítse az új értékek teremtését, a hagyományos értékek megőrzését, valamint az építészeti és környezeti kultúra fejlődését. A pályázat kiemelt feladata, hogy elismerje és megismertesse a városképet formáló építészeti alkotásokat, bemutassa az igényesen megtervezett és létrejött alkotásokban résztvevők példaértékű együttműködését a további magas színvonalú, innovatív beruházások ösztönzése érdekében. Cél, hogy a Budapest Építészeti Nívódíja 2020 odaítélésével a legkiemelkedőbb alkotások megkapják a megérdemelt figyelmet és nyilvánosságot.


Jelölhető alkotások köre:

A pályázaton olyan Budapest közigazgatási területén található alkotások vehetnek részt, amelyek Budapest építészeti arculatát vagy egy városrész használatát, megjelenését javítják. Az alkotás lehet megvalósult új, illetve rehabilitált épület, építmény, közterület, belső tér.


A pályázaton való részvétel feltételei:

Pályázatot nyújthat be az épület felelős tervezője önállóan vagy az építtetővel (tulajdonossal) közösen (továbbiakban együtt pályázó).
Egy alkotás csak egy pályázatként vehet részt. Ugyanazon pályázó több alkotással is pályázhat.

A pályázatra olyan alkotással lehet jelentkezni, amelynek használatbavételi engedélye 2017. július 2. – 2020. július 1. között vált jogerőssé vagy ebben az időszakban adták át (nem építési engedély köteles építmény esetén).

Nem vehet részt a pályázaton olyan alkotás, amely korábban már Budapest Főváros Önkormányzata Építészeti Nívódíja, a Budapesti Építész Kamara Építészeti Nívódíja, vagy Budapest Építészeti Nívódíja elismerésben részesült (díj, elismerő oklevél, kiemelt dicséret, dicséret, jelölt).


A pályaművek díjazása:

A Bírálóbizottság egy díjazottat választ, amelynek a Budapest Építészeti Nívódíja 2020 címet adományozza. Több kiemelkedő színvonalú, a maga nemében példamutató, vagy partnerségben létrejött, de különböző típusú (funkciójú, léptékű) alkotások esetén, a Bírálóbizottság két díjat is kiadhat, továbbá javaslatot tehet Budapest Építészeti Nívódíja Dicséret odaítélésére. Megfelelő kiemelkedő színvonalú pályamű hiányában a díjat a Bírálóbizottság nem köteles kiadni.
Az elismerés pénzjutalommal is jár, amelyre maximum bruttó 4.000.000,- Ft (azaz négymillió forint) áll rendelkezésre, azonban a Bírálóbizottság nem köteles a teljes összeget felhasználni. Egy díj összege nem lehet kevesebb, mint bruttó 500.000,- Ft (azaz ötszázezer forint).


A Bírálóbizottság összetétele:

Elnök:
Dorosz Dávid, Budapest Főváros Önkormányzata, klímavédelmi és fejlesztési főpolgármester-helyettes

Tagok:
Erő Zoltán építész, Főpolgármesteri Hivatal Városépítési Főosztály, főépítész, főosztályvezető
Bardóczi Sándor tájépítész, Budapest Főváros Önkormányzata, mb. főtájépítész
Csapó Balázs építész, Budapesti Építész Kamara, elnök
Soltész Noémi építész
Stempel Jan építész
Szabó Levente DLA, építész
Zsuffa Zsolt DLA, építész


A pályázat kiírója:
Budapest Főváros Önkormányzata

A pályázat lebonyolítója:
Budapesti Építész Kamara

A pályázat informatikai hátterét biztosítja:
Lechner Tudásközpont

A pályázat jellege:
Nyilvános

A részletes kiírás és mellékletei regisztrációt követően letölthetők a www.bpnivodij.hu oldalról.
Jogszabály
Bővebb ˅
www.njt.hu,
Titkárság,
2020. június 30.
Megjelent az Építészeti Szerzői Jogi Nyilvántartásról szóló rendelet

A jogszabály a kihirdetést követő 8. napon, 2020. július 4 -én lép hatályba, a nyilvántartást a Lechner Tudásközpont vezeti. A nyilvántartás adataihoz elektronikusan 2021. január 1 -től lehet hozzáférni.

Az építészeket érintő teendőkről a Szakmafelügyelet készít egy rövid összefoglalót, amelyet weboldalunkon hamarosan közzéteszünk.

Építészeti Szerzői Jogi Nyilvántartásról szóló 8/2020. (VI. 26.) MvM rendelet
Gyászhír
Bővebb ˅
MMA,
Titkárság,
2020. június 29.
Elhunyt Radványi György építész


Életének 71. évében, június 26-án elhunyt Radványi György, Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja.

Radványi György 1949. augusztus 4-én született Ózdon, 1973-ban szerzett építészmérnöki diplomát, 1986-tól vezető tervező volt, 2011-ben főépítészi vizsgát tett. A Műegyetem címzetes egyetemi tanáraként, illetve Sátoraljaújhely és Füzér főépítészeként is dolgozott. Alkotói életműve Sátoraljaújhely és Széphalom általa tervezett épületeiben teljesedik ki, melyek közül kiemelkedik a Kazinczy emlékhely kertjében megépült Magyar Nyelv Múzeuma.

Radványi Györgyöt a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti.

Radványi György a kultúra egésze és a helyi értékek iránt elkötelezett, széles látókörű tervező építész és tanár volt, az Országos Doktori Tanács regisztrált oktatója. Nyitott, befogadó személyisége szilárd értékrenddel párosult, emberi és alkotói hitelessége megkérdőjelezhetetlen. Alkotói munkásságánál is meghatározóbb volt személyisége az építészképzésben. Tanárként szakmai tapasztalatait, közösségszervező képességét, kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerét önzetlenül mindenkor a fiatal építészek közösségének javára fordította" – búcsúzott kollégájától Balázs Mihály.

Munkásságát elismerésekkel jutalmazták: 1988-ban az Év Lakóháza-díjat kapott, 1998-ban Ybl Miklós-díjjal tüntették ki, 2008-ban Sátoraljaújhely díszpolgára lett, 2010-ben pedig Möller István Jubileumi emlékérmet vehetett át. 2017-ben lett az MMA levelező tagja. 2015-ben a Magyar Művészet Akadémia Építőművészeti-díját vehette át.

Forrás
Újabb három Építésügyi Műszaki Irányelv-tervezet véleményezhető 2020. július 21-ig
Bővebb ˅
ÉMI,
Titkárság,
2020. június 26.
A megfelelő műszaki szabályozással az építési beruházások – legyen az állami nagyberuházás, vagy lakossági építkezés – műszaki tartalma egyértelműbb, ellenőrzése hatékonyabb lehet, ami a minőségi kivitelezést támogatja.


Az ÉMI ezért meghatározó szerepet vállal a műszaki szabályozásban, kiemelten az építési műszaki irányelvek előkészítése terén. Cél, hogy ezen tevékenységgel híd szerepet töltsön be az építtetők, beruházók és a szakmagyakorlók között. Az ÉMSZB titkárságaként az ÉMI három új irányelvet készített elő, amelyek június 22. és július 21. között véleményezhetők.

Az építésügyi műszaki irányelv lényegében önkéntesen alkalmazandó módszertan arra, hogy a műszaki előírásokat, minőségi követelményeket hogyan lehet hatékonyan teljesíteni mindazon területeken, ahol jogszabály, szabvány nem, vagy nem teljes körűen ad útmutatást, ill. olyan esetben, ahol több szabványt, szabályt kell egyidejűleg alkalmazni. Amennyiben az építésügyi műszaki irányelv által szabályozott területen jogszabály vagy szabvány kerül kiadásra, az Irányelvet vissza kell vonni.

Az épített környezet létrehozása és fenntartása érdekében végzett tervezési, építési és üzemeltetési tevékenység területére kiterjedő követelményeket, tevékenységekre vonatkozó módszereket tartalmazó építésügyi műszaki irányelvek kidolgozásáért, elfogadásáért az Építésügyi Műszaki Szabályozási Bizottság felel, a 6/2019. (IV. 4.) ITM rendelet alapján.

Az Építésügyi Műszaki Szabályozási Bizottság (ÉMSZB) adminisztrációs, titkársági feladatait az ÉMI Nonprofit Kft. látja el. Az építésügyi műszaki irányelvek célja a szakmagyakorlók és a többi érintett szakmai támogatása, így kérjük, hogy mondja el észrevételeit, javaslatait, amelyeket az építésügyi műszaki irányelvtervezet végleges kialakítása szempontjából megfontolásra érdemesnek tart. A vélemények, javaslatok megosztására az építésügyi műszaki irányelv-tervezetek az ÉMI Nonprofit Kft. weboldalán jelennek meg.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a véleményezhető építésügyi műszaki irányelvek jelenleg még tervezetek, amelyek a beérkezett vélemények figyelembe vétele mellett átdolgozásra kerülnek elfogadásuk és közzétételük elött! Ugyanakkor jelen formájukban is szerzői és jogvédelem alatt állnak, így engedély nélkül felhasználásuk tilos!

Szakmai véleményezésre közzétett újabb építésügyi műszaki irányelvtervezetek:
(Az adott irányelvet a címére kattintva éri el)

- BEVONATRÉTEGGEL ELLÁTOTT, TÖBBRÉTEGŰ, RAGASZTOTT TÁBLÁS HOMLOKZATI HŐSZIGETELŐ RENDSZEREK (ETICS-THR) KIALAKÍTÁSA - Építésügyi műszaki irányelv tervezők részére

- BEVONATRÉTEGGEL ELLÁTOTT, TÖBBRÉTEGŰ, RAGASZTOTT TÁBLÁS HOMLOKZATI HŐSZIGETELŐ RENDSZEREK (ETICS-THR) KIVITELEZÉSE - Építésügyi műszaki irányelv kivitelezők részére

- KERÁMIABURKOLATOK KIALAKÍTÁSA

A fenti irányelvtervezetekkel kapcsolatban köszönettel várjuk szakmai javaslatát,
véleményét 2020. július 21-ig a következő ŰRLAPON >>

Forrás
Tájékoztató a vizsgák, beszámolók újraindításáról
Bővebb ˅
MÉK,
Titkárság,
2020. június 25.
Júliusi, augusztusi és szeptemberi vizsga időpontok kerültek megnyitásra.

Elérhető a tájékoztató, az ügyrend és eljárásrend, továbbá a szakmai felkészülést segítő jegyezetek:
http://mek.hu/index.php?menu=Jogosultsagi_vizsgak_es_beszamolok

Konzultációk nyáron nem lesznek, szeptembertől az akkori járványügyi helyzet függvényében születik döntés erről.

Az elmaradt vizsga helyetti új időpontra a jelentkezőnek nem kell új jelentkezést rögzítenie a rendszerben, ezt a MÉK beállítja. Akik június 24-ig jelezték, hogy a korábbi érvényes jelentkezésük helyett melyik másik meghirdetett időpontban jönnének vizsgázni, azok jelentkezése a kért időpontra átállításra került, amelyről visszaigazolást kaptak. Akik elmulasztották ezt jelezni, azok a vizsga@mek.hu címen tudják ezt a későbbiekben pótolni.

Forrás
Pályázati felhívás - Vedres György-díj
Bővebb ˅
MÉSZ,
Titkárság,
2020. június 24.
A Magyar Építőművészek Szövetségének Elnöksége olyan, 40 év alatti magyar építészek jelentkezését várja, akik oktatási vagy egészségügyi épületek tervezésével kiemelkedő építészeti alkotást hoztak létre, és a megépült épület legkésőbb 2019. december 31-ig használatbavételi engedélyt kapott.


A pályázóknak az alábbiakat kell a részvételhez benyújtaniuk:

- a létesítmény bemutató anyagát digitális formátumban, amely tartalmazza az épület főbb jellemzőit (alaprajzait, metszeteit és homlokzatait) és rövid építészeti műleírást legfeljebb egy oldal terjedelemben,
- legalább 5 db digitális fotót a megvalósult épületről, 300 dpi felbontásban,
- a szerző nyilatkozatát arról, hogy a mű saját szellemi alkotása, vagy ha azt társakkal készítette, úgy milyen arányú a műben jegyzett szerzősége.

A pályázatokat digitális formátumban kell benyújtani a Magyar Építőművészek Szövetsége Titkárságán titkar@meszorg.hu e-mail címre 2020. július 10-ig.

A díjat a Magyar Építőművészek Szövetsége Elnöksége ítéli oda - 2020-ban már kilencedik alkalommal. A díjazott a Vedres György-díj díszoklevele mellett nettó 100.000.-Ft, azaz százezer forint elismerésben részesül.

Krizsán András DLA
MÉSZ elnök
Július 1-jén nyit a FUGA!
Bővebb ˅
FUGA,
Titkárság,
2020. június 23.
Nyári nyitvatartás: szerda-szombat 13.00 - 19.00


Ismét várjuk Önöket a könyvesboltban és a kiállítótermekben!

Mindannyiunk egészségének megóvása érdekében kérjük, hogy látogatásuk alatt viseljenek maszkot, használják a kihelyezett kézfertőtlenítőt, tartsák a megfelelő távolságot és látogatásuk időtartama alkalmanként ne haladja meg az egy órát.

FUGA
Jogszabályváltozás
Bővebb ˅
Titkárság,
2020. június 20.
Az építésügyi, építésfelügyeleti, településfejlesztési, településrendezési, vízjogi és örökségvédelmi eljárások eltérő szabályai a veszélyhelyzet megszűnését követően.

2020. június 18 -án hatályba lépett a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény, amely az alábbi különös szabályokat tartalmazza az egyes építéssel kapcsolatos eljárásokra vonatkozóan:

69. Az építésügyi, építésfelügyeleti, településfejlesztési, településrendezési, vízjogi és örökségvédelmi eljárások eltérő szabályai

163. § (1) Az  építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az  építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet alapján engedélyezett építési tevékenységre vonatkozó
a) végleges építési engedély, elvi építési keretengedély, telepítési engedély vagy bontási engedély, amelynek hatálya a veszélyhelyzet kihirdetésének és a veszélyhelyzet megszűnésének napja közötti időben lejárt, külön erre irányuló kérelem hiányában is meghosszabbodik a veszélyhelyzet megszűnésének napjától számított további egy évvel, valamint
b) végleges építési engedély, elvi építési keretengedély, telepítési engedély vagy bontási engedély, amelynek hatálya a veszélyhelyzet megszűnésének napját követő 180 napon belül jár le, külön erre irányuló kérelem hiányában is meghosszabbodik az engedély hatályának lejártától számított további egy évvel.
(2) A kulturális örökség védelmével kapcsolatos szabályokról szóló 68/2018. (IV. 9.) Korm. rendelet alapján kiadott
a) régészeti feltárási vagy örökségvédelmi engedély, amelynek hatálya a  veszélyhelyzet kihirdetésének és a  veszélyhelyzet megszűnésének napja közötti időben lejárt, külön erre irányuló kérelem hiányában is meghosszabbodik a veszélyhelyzet megszűnésének napjától számított további egy évvel, valamint
b) régészeti feltárási vagy örökségvédelmi engedély, amelynek hatálya a veszélyhelyzet megszűnésének napját követő 180 napon belül jár le, külön erre irányuló kérelem hiányában is meghosszabbodik az engedély hatályának lejártától számított további egy évvel.

165. § (1) 2020. december 31-éig a  településfejlesztési koncepcióról, az  integrált településfejlesztési stratégiáról és a  településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendeletet [a továbbiakban: 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet] az ebben a §-ban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.
(2) A 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelettől eltérően
a) a  településképi követelményekről szakmai konzultációt – ezen belül szakmai tájékoztatást – tartani elektronikus úton is lehet,
b) a  helyi önkormányzat a  partnerségi egyeztetés személyes megjelenést előíró szabályaitól eltérően a tájékoztatást, a véleménynyilvánítást és az egyeztetést elektronikus úton is lefolytathatja,
c) az  előzetes és munkaközi tájékoztatás lakossági fóruma elektronikus úton is történhet azzal, hogy az észrevételeket és javaslatokat a közzétételtől, video-konferenciától számított tizenöt napon belül lehet megtenni, kizárólag elektronikus úton,
d) a településképi véleményezési eljárás lefolytatásához a kérelmet elektronikus úton kell benyújtani, és
e) a  településképi bejelentési eljárás során az  eljárást kezdeményező iratok kizárólag elektronikus úton terjeszthetőek elő.
(3) A  (2)  bekezdés a)–c)  pontja értelmében elektronikus útnak minősül az  önkormányzat honlapján közzétett részletes szakmai tájékoztató, video-konferencia keretében az érintettek részére tájékoztatás tartása és kérdések megválaszolása, valamint a helyi műsorszolgáltató felületén megjelenő részletes szakmai tájékoztató.

114. Az ellenőrzött bejelentés

400. § (1) Az engedélyköteles tevékenység – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – engedély helyett ellenőrzött bejelentés (e fejezet alkalmazásában a továbbiakban: bejelentés) alapján folytatható.
(2) A  Kormány rendeletben határozza meg azokat az  ügyeket, amelyekben a  bejelentés kizárt, és a  tevékenység kizárólag engedély alapján végezhető.

115. A bejelentés megtétele

401. § (1) A bejelentést az engedélykérelemre jogszabályban előírt adattartalommal kell benyújtani.
(2) A bejelentéshez mellékelni kell az engedélykérelem jogszabályban előírt mellékleteit. A bejelentéshez okiratot kell mellékelni, amelyben a bejelentő
a) tájékoztatást ad a joggyakorlás által érintett további ügyfelek személyéről, és
b) nyilatkozik arról, hogy a további ügyfeleket a bejelentés benyújtásának szándékáról, a benyújtás időpontjáról és az eljáró hatóságról tájékoztatta.
(3) A  bejelentés kizárólag elektronikus úton tehető meg. E  fejezet alkalmazásában elektronikus úton megtett bejelentésnek minősül az ügyfélkapu útján, elektronikus űrlap útján, általános célú elektronikus kérelem űrlap szolgáltatás útján, valamint e-mail útján megtett bejelentés is. Ha jogszabály az engedélyezésre az elektronikus benyújtás valamely módját vagy módjait kizárólagosan előírja, a bejelentést csak azon a módon vagy módokon lehet megtenni.
(4) Az e-mail útján tett bejelentést a hatóság hivatalos honlapján közzétett e-mail címre kell megküldeni.
(5) A bejelentésért az engedélyezés, valamint a kapcsolódó szakhatósági eljárások igazgatási szolgáltatási díjának (a továbbiakban: díj) 50%-át kell megfizetni.
(6) Ha a bejelentő a díjat nem vagy hiányosan fizette meg, a hatóság határidővel felhívja a díjfizetési kötelezettségének teljesítésére.
(7) A díjon felül felmerülő további költségeket az előlegezi és viseli, akinél azok felmerültek.
(8) Ha az engedély kiadásához törvény vagy kormányrendelet szakhatósági állásfoglalás beszerzését írja elő, az eljáró hatóság a bejelentést a szakhatóság részére azonnal megküldi.

116. A bejelentés visszautasítása

402. § (1) Ha a bejelentés nem tartozik e fejezet hatálya alá, vagy a bejelentő a bejelentést nem elektronikus úton terjeszti elő, a hatóság a bejelentést a 404. § (1) bekezdése szerinti határidőn belül visszautasítja, és a megfizetett díjat visszatéríti.
(2) A  hatóság visszautasítja a  bejelentést, ha a  bejelentő a  hatóság díjfizetésre irányuló felhívásában foglaltakat határidőben nem teljesíti.

117. A bejelentés engedélyezésre utalása

403. § (1) A hatóság a 404. § (1) bekezdése szerinti határidő letelte előtt – hiánypótlási felhívás kibocsátása nélkül – végzéssel a bejelentés engedélyezési eljárásban történő elbírálásáról rendelkezik, ha
a) a tevékenység a 400. § (2) bekezdése szerinti kormányrendelet alapján nem végezhető bejelentéssel,
b) megállapítható, hogy az engedély megadásának jogszabályban előírt feltételei hiányoznak,
c) az alábbi közérdekek várható vagy közvetlen sérelmének veszélye áll fenn:
ca) az élet, a testi épség és az egészség védelme,
cb) a tevékenység jellegére, illetve hatására figyelemmel a károkozás vagy a katasztrófák bekövetkezése,
cc) a közbiztonság, vagy
cd) más nyomós közérdek,
d) az engedélyezési eljárásban az eljárás felfüggesztésének lenne helye,
e) a  bejelentés tárgya vagy a  bejelentő nem azonosítható, illetve a  bejelentés hiányos – ide nem értve a díjfizetés elmulasztását vagy a díj hiányos megfizetését –,
f) a bejelentés visszaélésszerű joggyakorlást valósít meg, vagy arra vonatkozóan megalapozott következtetést lehet levonni.
(2) A végzést az egyszerűsített döntésre vonatkozó előírások szerint kell megindokolni, továbbá abban tájékoztatást kell adni az (5) bekezdésben foglaltakról. A végzéssel szemben nincs helye jogorvoslatnak.
(3) Az eljáró hatóság a végzést abban az esetben is meghozza, ha ezt a szakhatóság az (1) bekezdés szerinti okból kezdeményezi.
(4) A végzés közlését követően a hatóság engedélyezési eljárást folytat le.
(5) A (4) bekezdés szerinti eljárásban
a) a bejelentést kérelemnek kell tekinteni,
b) az  ügyintézési határidő kezdőnapja a  bejelentést követő nap azzal, hogy az  ügyintézési határidő az engedélyezéshez képest öt nappal meghosszabbodik,
c) a díjat a jogszabályban megállapított díj 100%-ára kell kiegészíteni.

118. A tevékenység megkezdése a bejelentést követően

404. § (1) Ha nem kerül sor a bejelentés visszautasítására vagy engedélyezési eljárásra utalására, a kérelmező a tevékenységet a  bejelentést követő tizenötödik napot követő naptól jogosult megkezdeni. Ha a  bejelentés áttételére kerül sor, az  áttételt elrendelő hatóság tájékoztatja a  bejelentőt arról, hogy a  határidő az  eljárásra hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatósághoz történő áttétel napját követő napon kezdődik.
(2) Az  (1)  bekezdés szerint megkezdett tevékenység az  engedélyre jogszabályban meghatározott leghosszabb hatályossági idő végéig folytatható.
(3) A bejelentő kérelmére a hatóság az (1) bekezdés szerinti joghatás beálltáról a bejelentőt értesíti. Az értesítés iránti kérelem akár a bejelentéssel egyidejűleg, akár azt követően a (2) bekezdés szerinti hatályossági idő végéig előterjeszthető.
(4) A bejelentés alapján történő joggyakorlás a felügyeleti díjjal kapcsolatos kötelezettségeket nem érinti.

119. Döntés a kapcsolódó kötelezettségekről

405. § (1) Ha a tevékenység bejelentés alapján folytatható, azonban jogszabály előírása alapján az engedélyben kötelezettség előírásáról vagy tény megállapításáról – így különösen valamely adatszolgáltatási kötelezettség, további eljárások megindításával kapcsolatos kötelezettség, fizetési kötelezettség (a továbbiakban: kapcsolódó kötelezettség) – is rendelkezni kell, a tevékenység megkezdésének nem akadálya a kapcsolódó kötelezettség megállapításának hiánya.
(2) A kapcsolódó kötelezettségről a hatóság a 404. § (1) bekezdése szerinti joghatás beálltát követő nyolc napon belül hivatalból döntést hoz.

120. A közérdek érvényre juttatása

406. § (1) A  tevékenység megkezdésekor és annak végzése során a  bejelentőnek a  tevékenység végzésére vonatkozó jogszabályi feltételeknek meg kell felelnie.
(2) A  bejelentő a  tevékenysége szakszerűségéért és jogszerűségéért felelősséggel tartozik, amelynek kockázatbecslés-alapú ellenőrzésére (a továbbiakban: ellenőrzés) a hatóság kiemelt figyelmet fordít.
(3) A hatóság a bejelentés alapján végzett tevékenységet a (2) bekezdésre figyelemmel szükség szerint ellenőrzi, amelybe a szakhatóság bevonható. A szakhatóság a hatáskörének keretei között önállóan is végezhet ellenőrzést.
(4) Ha az ellenőrzés szabálytalanságot tár fel, a hatóság – a hatáskörébe tartozó egyéb intézkedéseken felül –
a) jogosult a tevékenységet megtiltani vagy a tevékenységtől való eltiltást alkalmazni,
b) kötelezheti a bejelentőt a szabályszerű joggyakorlásra.

121. Felhatalmazás és átmeneti rendelkezések

407. § (1) Felhatalmazást kap a  Kormány, hogy rendeletben állapítsa meg azokat az  ügyeket, amelyekre vonatkozóan az e fejezet szerinti bejelentés nem alkalmazható.
(2) A  veszélyhelyzet alatti engedélykötelezettségről, valamint az  ellenőrzött bejelentésről szóló 191/2020. (V. 8.) Korm. rendelet szerinti bejelentés alapján gyakorolt tevékenységek változatlanul továbbfolytathatók azzal, hogy a közérdek érvényre juttatására e fejezetet kell alkalmazni.
(3) Az e fejezet hatálybalépésétől 2020. december 31-ig terjedő időszakban megindult engedélyezési eljárásokban – feltéve, hogy a kérelem benyújtásától számított nyolc napon belül nem merül fel a kérelem visszautasításának, az  eljárás megszüntetésének, felfüggesztésének vagy a  kérelem elutasításának szükségessége, illetve a  403.  § szerinti körülmény – a hatóság felhívja a kérelmező figyelmét arra, hogy a tevékenység engedély helyett bejelentés alapján is végezhető. A  figyelemfelhívás kiterjed a  bejelentés intézésének teljes körű ismertetésére, ideértve a közérdek érvényre juttatása körében alkalmazandó szabályokat is.
(4) Ha a  kérelmező a  (3)  bekezdés szerinti felhívásban foglalt határidőben úgy nyilatkozik, hogy a  kérelmét bejelentésként kéri kezelni, úgy e fejezet szerint kell eljárni. Ebben az esetben a hatóság gondoskodik a megfizetett díj e fejezet szerinti részének visszafizetéséről.
BIM-köz-PONT
Bővebb ˅
Lechner Tudásközpont,
Titkárság,
2020. június 19.
Weboldal az épületinformációs modellezésről a Lechner Tudásközpont üzemeltetésében.
A hazai szinten egyedülálló honlap segítségével az épületinformációs modellezéssel, BIM-mel (Building Information Modeling) kapcsolatos naprakész és releváns információk, a legújabb hírek és trendek egy online platformon elérhetőek.
A letölthető BIM kézikönyvből a módszertan elméleti hátteréről, széleskörű felhasználási lehetőségeiről, gyakorlati megoldásokról tájékozódhatnak az építőipari szakemberek és az érdeklődők.

A BIM módszertan olyan technológiák, folyamatok és irányelvek összessége, amelyek lehetővé teszik egy építmény létrehozásában és üzemeltetésében érdekelt szereplők virtuális térben történő együttműködését. A módszertan alkalmazása számos olyan pozitív előnnyel jár, amely elősegíti az építési folyamatban résztvevő szereplők számára a hatékony, gyors és precíz munkavégzést.
A modell alapú együttműködésnek köszönhetően, a tervdokumentációk elkészítésén túl a 3D környezetben egyszerűbbé válik a szakágak közötti kommunikáció menedzselése, a tervezés során felmerülő esetleges szakágon belüli vagy szakágak közötti hibák, ütközések detektálása és javítása. Ez hozzájárul az építéshelyi kényszermegoldások minimalizálásához, ezáltal az adott projekt idő- és költségigénye (erőforrásigénye) csökkenthető.

További részletek és letölthető kézikönyv: http://bim.lechnerkozpont.hu/hu
FUGA Budapesti Építészeti KözpontÉpítész TovábbképzőFUGA mikrokozmosz
Budapest Építészeti Nívódíja