Az adatok betöltése folyamatban, kérem várjon...
Budapesti Építész KamaraChamber of Budapest Architects
Cím:
1088 Budapest Ötpacsirta u. 2.
Telefon:
+36 1 338-2775
Mobil:
+ 36 30 401-3355
Email:
Facebook:

2020. november 30.
N Y I T Ó L A P
Díjátadó: Budapest Építészeti Nívódíja 2020
Bővebb ˅
Titkárság,
2020. november 16.
Budapest Napja alkalmából átadásra kerültek a Budapest Építészeti Nívódíja elismerések.

Az eredetileg tervezett időpontban - 2020. november 16 -án 16.00 órától - azonban az időközben hatályba lépett korlátozó intézkedések miatt on-line megrendezésre került eseményt Dorosz Dávid klímavédelmi és fejlesztési főpolgármester-helyettes nyitotta meg, köszöntőt mondott Erő Zoltán Budapest főépítésze és Csapó Balázs a Budapesti Építész Kamara elnöke.


A Bírálóbizottság (Dorosz Dávid, Erő Zoltán, Bardóczi Sándor, Csapó Balázs, Soltész Noémi, Stempel Jan, Szabó Levente DLA, Zsuffa Zsolt DLA) értékelése szerint egy kiemelkedő építészeti minőségű alkotás részére Budapest Építészeti Nívódíja és négy magas építészeti minőségű alkotás részére Budapest Építészeti Nívódíja Dicséret elismerés adományozására tett javaslatot a főpolgármesternek, aki a javaslatot elfogadta. A Bizottság idén is azokat a kiemelkedő ötleteket, elképzeléseket díjazta, amelyek méltóak a város múltjához, meghatározzák a jelenét és követendő válaszokat adnak a jövő kihívásaira.


A beérkezett pályaművek mindegyike példa arra, hogy nagy számban jelennek meg Budapesten értékes, mintaértékű építészeti alkotások, amelyek nem csak egy-egy épület életre hívását vagy megújulását szolgálják, hanem formálják a városképet, és mindezek által ösztönzik a további magas színvonalú, innovatív beruházásokat. Ezek az épületek azt is bizonyítják, hogy tervezőik elhivatottan és kiemelkedő minőségben művelik szakmájukat, amivel megfelelnek Budapest Építészeti Nívódíja által meghatározott magas mércének.


BUDAPEST ÉPÍTÉSZETI NÍVÓDÍJA 2020

Vizafogó Óvoda - Budapest, XIII. ker. Vizafogó sétány 4.
Építész felelős tervező: Nagy Csaba, Pólus Károly
Megbízó: Budapest Főváros XIII. ker. Önkormányzat


DICSÉRET

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Campus és Kreatív Innovációs Tudáspark fejlesztése, III. ütem - Budapest, XII. ker. Zugligeti út 9-25.
Építész felelős tervező: Csillag Katalin, Gunther Zsolt
Megbízó: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ, Közép Európai Művészettörténeti Kutatóintézet - Budapest, XIII. ker. Szabolcs u. 33.
Építész felelős tervező: Vasáros Zsolt DLA
Megbízó: Városliget Zrt.

Ligeti-műteremvilla felújítása és átalakítása - Budapest, XIV. ker. Stefánia út 20.
Építész felelős tervező: Zombor Gábor DLA, Juhász Balázs
Megbízó: Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány

Havanna hetivásár - Budapest, XVIII. ker. Baross u.- Bartha Lajos u.
Építész felelős tervező: Keller Ferenc, Láris Barnabás
Megbízó: Budapest Főváros XVIII. ker Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata


A Budapest Építészeti Nívódíja 2020 elismerést megtestesítő plakettet nem csak a tervezők, hanem a megbízó is átveheti abból a célból, hogy az, a díjazott épületre is kikerülhessen. A tervezők ezen kívül díszoklevelet és pénzjutalmat vehetnek át.
A Dicséretben részesült pályázók díszoklevelet és pénzjutalmat kapnak.

A zárójelentés, méltatások, az épületbejárásokon készült fotók, valamint minden további információ (pl. korábbi évek díjazottjai) elérhető a Budapest Építészeti Nívódíja weboldalán, illetve az elismerésben részesült pályaművek megjelentek a Budapest Legenda térképes keresőjében is.
A pályázatról és a díjazottakról készült kisfilmek megtekinthetők a BÉK youtube csatornáján.


GRATULÁLUNK!


A díjátadót követően Csapó Balázs bemutatta a Budapest Építészeti Nívódíja 2020 könyvet, amely a BÉK gondozásában jelent meg magyar és angol nyelven. A kiadvány ingyenesen átvehető.


Letölthető tartalom:
Díjátadás: Főépítészi díjak 2020
Bővebb ˅
www.foepiteszek.hu,
Titkárság,
2020. november 27.
Huszonegyedik alkalommal került átadásra a 2000-ben megalapított „AZ ÉV FŐÉPÍTÉSZE DÍJ”. Évente két kategóriában adományozható elismerés: AZ ÉV FŐÉPÍTÉSZE DÍJ-at aktív főépítész, míg a FŐÉPÍTÉSZI ÉLETMŰ DÍJ-at a szakmáját hosszú ideje gyakorló, illetve nyugdíjba vonuló/vonult kiváló főépítész kapja.

A Díjakat Budapesten, a 2020. november 20-án online megtartott Főépítészi Rendezvényen adta át/jelentette be Erő Zoltán Budapest Főváros főépítésze és Salamin Ferenc, az Országos Főépítészi Kollégium elnöke. Karácsony Gergely, Budapest Főváros Önkormányzata főpolgármestere előadás keretében üdvözölte a főépítészeket, gratulált a díjazottaknak, elismerve a főépítészek kiemelt és fontos munkáját.

A 2020. évi díjazottak:

FŐÉPÍTÉSZI ÉLETMŰ DÍJ
Fábián Éva okl. építészmérnök
Somogy megye ny. főépítésze, Kaposvár m. j. város volt főépítésze, volt állami főépítész
Több évtizedes szakmai elkötelezettséggel és lelkiismeretességgel végzett főépítészi tevékenységéért, amelyet a komplex gondolkodásmód jellemez. Kaposvár és Somogy megye építészeti értékeinek védelme és megújítása mellett a települések építészeti arculatának formálása, valamint az aprófalvak megmentése és fejlesztése érdekében végzett munkája is példaértékű. Kiemelt feladatának tekintette az épített örökség megőrzését, fenntartását, fenntartható hasznosítását, de ugyanolyan érzékenységgel fordult a megye természeti értékeinek megvédése felé is.


FŐÉPÍTÉSZI ÉLETMŰ DÍJ
Mozsár Ágnes okl. városépítési – városgazdasági szakmérnök
Bp. Főváros X. ker. Kőbánya főépítésze, Bp. VIII. Józsefváros és III. Óbuda-Békásmegyer volt főépítésze
Több évtizedes főépítészi és szakmai munkájáért, melynek során az épített és természeti környezet alakításánál a településfejlesztés, a településrendezés és a településüzemeltetés összhangján alapuló szemléletet képvisel. Elméleti munkájával alapozta meg gyakorlati főépítészi tevékenységét Budapest VIII., III., majd X. kerületében, miközben hosszabb időt töltött Budapest Főváros Önkormányzatának Főépítészi Irodáján is. Kiemelt céljának tekinti, hogy a településtervezés során elfogadott koncepciók és programok a gyakorlatban is megvalósuljanak.


AZ ÉV FŐÉPÍTÉSZE DÍJ
Dankó Kristóf okl. építészmérnök
Dorog és Nyergesújfalu városok, Tokod nagyközség és Kesztölc község főépítésze
Tizenkét éves sokoldalú főépítészi tevékenységéért, melynek nyomán Dorog közterületei, építészeti öröksége folyamatosan megújul. A bányászváros és a sváb hagyományok öröksége mellett fontos számára a mai, színes, élhető településkép formálása, a városi beruházások menedzselése. Aktív közéleti szerepet is vállal, részt vesz a fiatalok vizuális nevelésében, a város lakóinak szemléletformálásában, az értékeket bemutató könyv elkészítésében. Főépítészi tevékenysége mellett sikeres építész tervező is, egyedi, kreatív épületeivel formálja tágabb környezetét.

Gratulálunk!

Forrás
Online eseménysorozat: Minden térben gyerekekkel
Bővebb ˅
Titkárság,
2020. november 27.
A kultúrAktív Egyesület online eseménysorozatot indít Minden térben gyerekekkel címen. Három modulban ismerkedünk a fiatalok bevonásával történő közösségi tervezés folyamatával, lehetőségeivel.
Vendégeink hazai és nemzetközi szakemberek, előadások és workshopok keretében ismerkedhetünk a témával. Az eseményen a tapasztalatcsere és a közös gondolkodás lehetőségét szeretnénk biztosítani.
A Látok valamit amit te nem! az eseménysorozat első alkalma, téma a felmérés és terepszemle-gyakorlatok.

Látnánk a várost gyerekszemmel? Milyen kreatív módszerek és eszközök segítik a fiatalok részvételét? Hogyan vonhatjuk be őket a tervezésbe? Tehetjük mindezt online? A ‘minden térben gyerekekkel’ rendezvénysorozat ezeket a kérdéseket járja körül. Vendégeink a téma nemzetközi és hazai szakértői, akik előadások és workshopok keretében osztják meg tapasztalataikat, hogyan lehet kreatív és játékos megoldásokkal eljutni a helyszín felméréstől a közös ötletek teszteléséig.

Időpont: 2020. november 30. (hétfő) 19.00

Bővebb információ, facebook esemény:
https://www.facebook.com/events/1007178219779724

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Regisztráció:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfF5NCeOzOqIbfkLixDL0PWw-sjBlN0nvuU5ExDS5H88aZhng/viewform?fbclid=IwAR2RGCer-2Ym59nv_5XYgDN8WBxjYvrvun9sskRyCy9LgqGBSzzJzPcKsWM
Szakmai konferencia: Biztonság a tetőn - Leesés elleni védelem jogi és műszaki kérdései
Bővebb ˅
Titkárság,
2020. november 26.
A márciusban elmaradt konferencia ősszel online módon kerül megrendezésre
BIZTONSÁG A TETŐN
Leesés elleni védelem jogi és műszaki kérdései
on-line továbbképzés / szakmai konferenciaIdőpont: 2020. december 2. 9:00-16:20

Részletes program a szervező weboldalán.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
A konferencia 2,5 továbbképzési pontot ér (MÉK 2020/80)

Szervező:
ÉMSZ Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége
BME Épületszerkezettani Tanszék

Védnök:
Budapesti Építész Kamara
Magyar Mérnöki Kamara
Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége
Díjátadás: Pro Architectura díj 2020
Bővebb ˅
www.kormany.hu,
Titkárság,
2020. november 24.
A miniszter kihirdette a 2020. évi díjazottakat


Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a vonatkozó jogszabályi felhatalmazás alapján, a magyar építészeti kultúra népszerűsítésében, a minőségi épített környezet létrehozásában, az építészeti értékek megóvásában, és az építészeti szemléletformálásban kifejtett tevékenységért, valamint a Nemzeti Építészetpolitika céljai érdekében elért kiemelkedő eredmények elismeréseként,

jeles építészeti alkotás létrehozásában kifejtett építészeti-tervezői tevékenységéért
  • Dénes György,
  • Détári György és Ferencz Marcel István,
  • Dobrosi Tamás,
  • Bartók István DLA és Fejérdy Péter,
  • Kokas László,
  • Nagy Márton Kálmán DLA, Falvai Balázs DLA és Török Dávid DLA,
  • Péterffy Miklós,

az építészeti közéletben és építészeti oktatásban elért kiváló eredményekért
  • Káldi Gyula,

kiemelkedő építészeti alkotás megvalósításában közreműködő építtetőként kifejtett tevékenységéért
  • Gödöllő Város Önkormányzata,

kiemelkedő építészeti alkotás megvalósításában közreműködő kivitelezőként kifejtett tevékenységéért
  • Tündik Zoltán

részére a Pro Architectura díjat adományozta.


Gratulálunk!

Forrás
Titkársági közlemény
Bővebb ˅
Titkárság,
2020. november 23.
A veszélyhelyzet fennállásának időtartama alatt az ügyintézés folyamatos, azonban a BÉK Titkárságán a személyes ügyfélfogadás szünetel.

Tájékoztatjuk, hogy elsősorban az e-mailben (bek@bek.hu), illetve on-line érkező kérelmeket, megkereséseket tudjuk teljesíteni, a postai levelek érkeztetése csúszhat.
Kérdés esetén e-mailben, vagy az 1/338-27-75 illetve a 30/401-33-55 számon Titkárságunk munkatársai elérhetőek.

Dobosné Fontana Vera
tiktár
Felhívás
Bővebb ˅
Titkárság,
2020. november 23.
Veresegyház, Béke út 5. hrsz. 1431. számú családi ház tervezéséről
Tisztelt Kollégák!

Kérném, a Tisztelt Tervező kollégákat, hogy a Veresegyház, Béke út 5. hrsz. 1431. számú, R-Ú.K. és R.A. megbízók által képviselt családi ház tervezési munkáival kapcsolatban tervezési feladatot ne vállaljanak, miután a tervezési feladat ellenértéke nem került rendezésre és jelenleg per alatt van.

Patonai Dénes DLA
Elnöki szabályok veszélyhelyzet idején az etikai-fegyelmi eljárásokra vonatkozóan
Bővebb ˅
MÉK Elnök,
2020. november 23.
Az első- és másodfokú etikai-fegyelmi eljárások személyes közreműködést igénylő eljárási cselekményei (meghallgatások) a veszélyhelyzet megszűnéséig elhalasztásra kerülnek.

A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet által elrendelt veszélyhelyzet, illetve annak hatályba lépését követően hozott korlátozó intézkedések okán, ezek visszavonásáig az 502/2020 (XI.16.) Korm. rendelet 16.§ (1) bekezdése, 17.§ (2) bekezdése, 18.§ (1) és (2) bekezdései alapján, a Magyar Építész Kamara (továbbiakban: MÉK) Elnöke, a Magyar Építész Kamara Etikai-fegyelmi Bizottsága által folytatandó másodfokú etikai-fegyelmi eljárásokra, illetve a területi építész kamarák Etikai-fegyelmi Bizottságai által folytatandó első fokú etikai-fegyelmi eljárásokra vonatkozóan, az alábbi szabályokat hozza.

1. Figyelemmel arra, hogy az első- és másodfokú etikai-fegyelmi eljárások során,
- az eljárás résztvevőinek (panaszos, eljárás alá vont személy), illetőleg a tanúk, szakértők stb. fegyelmi tárgyaláson történő meghallgatása,
- illetékes etikai-fegyelmi bizottság (illetve tagjaiból kijelölt fegyelmi tanácsok) ülései, fegyelmi tárgyalásai,
olyan személyes közreműködést igénylő eljárási cselekmények, amelyek elektronikus kép- és hang továbbítására alkalmas eszköz útján nem foganatosíthatóak, illetőleg a szükséges nyilatkozatok írásbeli formában, vagy a személyazonosítást lehetővé tevő elektronikus eszköz igénybevétele útján sem beszerezhetőek, az érintett eljárási cselekményeket a veszélyhelyzet megszűnéséig el kell halasztani.

2. Az eljárási cselekmény elhalasztásáról szóló végzés meghozatalától, a veszélyhelyzet megszűnéséig terjedő időszak, az etikai-fegyelmi ügy elintézésére nyitva álló 90 napos határidőbe nem számít bele. Az elhalasztott eljárási cselekmény elvégzésére meghatározott határidő kezdőnapja a veszélyhelyzet megszűnését követő nap.

3. A fegyelmi- vagy etikai büntetés kiszabásánál súlyosító körülményként kell figyelembe venni, ha fegyelmi vétséget a veszélyhelyzet ideje alatt követték el.

4. A fegyelmi- vagy etikai felelősségre vonás elévülése, a veszélyhelyzet ideje alatt nyugszik.

Fenti elnöki szabályok kihirdetése, a MÉK honlapján történő közzététellel valósul meg. Érvényes 2020. november 20. napjától visszavonásáig.

A fenti MÉK Elnöki Szabályokat, a 2020. november 20. napján folyamatban lévő etikai-fegyelmi eljárásokban is alkalmazni kell.


Budapest, 2020. november 19.

dr. Hajnóczi Péter
MÉK elnök
Elnöki szabályok veszélyhelyzet idején
Bővebb ˅
MÉK Elnök,
2020. november 23.
A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelete, az azt követően hozott korlátozó intézkedések miatt, ezek visszavonásáig a területi kamarák és a MÉK (a továbbiak: Kamara) szerveinek személyes jelenlétet igénylő üléseire nem kerülhet sor.

Az 502/2020. (XI.16.) Korm. rendelet 16. § (1) alapján a MÉK elnöke az alábbi, mind a Magyar Építész Kamara országos szervezetére, mind pedig a Területi Kamarákra vonatkozó szabályokat hozza:

Jelen szabályozás kiterjed a Kamara minden szervére.

Érvényes 2020. november 20 -tól visszavonásig.

1. A veszélyhelyzet ideje alatt kizárólag elektronikus hírközlő eszköz útján, a szavazati joggal rendelkezők részével elnökségi ülés tartható. A meghívásnak legkésőbb az ülést megelőző napon meg kell történnie e-mail útján. Az ülést úgy kell lebonyolítani, hogy mindenki élőben lássa egymást. Ezen feltétel teljesülése esetén a döntéshozatalra és a jegyzőkönyv elkészítésére az alapszabályban meghatározottak szerint kell eljárni.

2. Amennyiben a Kamara alapszabálya tartalmazza az ülés megtartása nélküli határozathozatalra vonatkozó rendelkezéseket (írásbeli egyeztetés és döntéshozatal), akkor a döntések ilyen módon történő meghozatala az alapszabályban rögzítettek szerint történhet úgy, hogy az abban foglalt határidők 3 napra csökkenthetők.

3. Amennyiben a területi kamara alapszabálya nem tartalmazza az ülés megtartása nélküli határozathozatalra vonatkozó rendelkezéseket (írásbeli egyeztetés és döntéshozatal), akkor döntések hozhatók a MÉK Alapszabályának 3.1.5. b) – e) pontjai értelemszerű alkalmazásával úgy, hogy a b) pontban szereplő 8 nap csökkenthető 3 napra.

4. A területi és az országos kamara egyéb bizottságai, tagozatai és döntés-előkészítő testületei az 1., 2., 3. és 6. pontban foglaltak szerint járhatnak el, úgy, hogy a jogszabályban meghatározott eseteken kívül, írásbeli egyeztetésük elektronikus üzenetváltással (e-mail) is történhet.

5. Küldöttgyűlés és taggyűlés személyes részvétellel a veszélyhelyzetre való tekintettel nem tartható.

6. A választott tisztségviselők mandátuma meghosszabbodik mindaddig, amíg a veszélyhelyzet megszűnését követően legkésőbb 90. napra összehívandó küldött-, vagy taggyűlésen (tagozati gyűlésen) tartott választáson az új tisztségviselőt nem választják meg.

7. A veszélyhelyzet ideje alatt az elnökség jogosult a köztestület költségvetését és beszámolóját elfogadni, az 502/2020. (IV.10.) Korm. rendelet 19. §-a szerint.

8. A köztestületi ügyekben az 502/2020. (IV.10.) Korm. rendelet 17. § (1) és (2) bekezdése szerint kell eljárni.


Budapest, 2020. november 19.

dr. Hajnóczi Péter
MÉK elnök


17. § (1) A köztestületi szerv hatáskörébe tartozó ügy (a továbbiakban: köztestületi ügy) intézésével kapcsolatos eljárási cselekményeket elsősorban elektronikus kép és hang továbbítására alkalmas eszköz útján kell foganatosítani. Ha ennek feltételei nem biztosítottak, a szükséges nyilatkozatokat írásbeli formában vagy a személyazonosítást lehetővé tevő elektronikus eszköz igénybevétele útján kell beszerezni.
(2) Ha a köztestületi ügy intézésével kapcsolatos eljárási cselekmény lefolytatása olyan személyes közreműködést igényel, amely az (1) bekezdésben foglaltak alkalmazásával nem foganatosítható, az érintett eljárási cselekmény a veszélyhelyzet megszűnéséig elhalasztható. Az eljárási cselekmény elhalasztásáról szóló döntés meghozatalától a veszélyhelyzet megszűnéséig terjedő időszak a köztestületi ügy elintézésére nyitva álló határidőbe nem számít bele. Az elhalasztott eljárási cselekmény elvégzésére meghatározott határidő kezdőnapja a veszélyhelyzet megszűnését követő nap.
Díjátadás: Budapestért díj
Bővebb ˅
Titkárság,
2020. november 23.
Budapest egyesítésének 147. évfordulója alkalmából kihirdették a fővárosi elismerő címeket.
Budapestért díjban részesült Arató György, okleveles építészmérnök, a XIII. kerület nyugalmazott főépítésze, a Főépítészi Életmű Díj kitüntetettje

Budapest épített környezetének alakításáért, védelméért és a felelős építészeti jövőkép kialakítása érdekében a fővárosi, valamint több kerületi önkormányzatnál végzett három évtizedes, magas színvonalú szakmai tevékenységéért, kiemelkedő életútja elismeréseként.

Gratulálunk!

Forrás
Díjátadás: Portfolio Property Awards
Bővebb ˅
Titkárság,
2020. november 23.
A BudaPart II. üteme a 100 lakásnál nagyobb épületek kategóriájában az Év Lakóprojektje lett.
Építész: Tima Zoltán

Az épület Budapest XI. kerületében, a Kopaszi gát melletti, a Property Market Kft. fejlesztésében megvalósuló, mintegy 50 hektár nagyságú BudaPart fejlesztési terület kiemelt helyén, közvetlenül a Lágymányosi öböl mellett található.


Fotó: Bujnovszky Tamás

Gratulálunk!

Forrás
FUGA Budapesti Építészeti KözpontÉpítész Továbbképző
Budapest Építészeti Nívódíja