Az adatok betöltése folyamatban, kérem várjon...
Budapesti Építész KamaraChamber of Budapest Architects
Cím:
1088 Budapest Ötpacsirta u. 2.
Telefon:
+36 1 318-2444
Mobil:
+ 36 30 401-3355
Email:
Facebook:

2020. október 1.
N Y I T Ó L A P
Tisztújító Taggyűlés - meghívó
Bővebb ˅
Csapó Balázs,
Elnök,
2020. szeptember 24.
2020. október 14.-én Tisztújító Taggyűlést tart a BÉK.

Ezúton tisztelettel meghívom a Budapesti Építész Kamara Tisztújító Taggyűlésére.

2020. október 14. (szerda) 10.00 (regisztráció 9.30 órától)
Uránia Nemzeti Filmszínház (Bp. VIII. Rákóczi út 21.)

Határozatképtelenség esetén a megismételt Tisztújító Taggyűlés azonos napirenddel ugyanazon a napon 10.15 órára kerül összehívásra, ahol a határozatképességhez a tagok minimum 5% -a jelenléte szükséges.

A Tisztújító Taggyűlésen szavazati joga az aktív tagoknak1 van.

Tanácskozási joggal vehetnek részt:
- a szavazati joggal nem rendelkező tagok2
- tagsággal nem rendelkező szakmagyakorlók3
- a Magyar Építész Kamara Elnöke,
- mindazon vendégek, akiket az Elnök tanácskozási joggal hív meg4


A kialakult járványügyi helyzetre tekintettel, szigorú óvintézkedéseket teszünk a rendezvény biztonságos lebonyolítása érdekében, ennek betartására kérjük Önt is.
Amennyiben jelen meghívó kelte és a Tisztújító Taggyűlés időpontja közötti időszakban a nagylétszámú rendezvények megtartását korlátozó intézkedés lépne hatályba, úgy a tisztújítás elhalasztásáról a vonatkozó jogszabályok szerint hozunk döntést. Kérem, kövesse figyelemmel híradásainkat web- és facebook oldalunkon!

Kérem, hogy a résztvevők létszámának előzetes felmérése céljából (a járványügyi intézkedések betartása érdekében) töltse ki kérdőívünket (https://forms.gle/caW2TAKNc9V35BG28), amelyben jelzi számunkra, hogy számíthatunk-e részvételére! A kérdőív kitöltése nem feltétele a részvételnek, de nagyban hozzájárul a rendezvény biztonságos lebonyolításához.

A napirend fontosságára való tekintettel bízom jelenlétében!

Budapest, 2020. szeptember 16.


Üdvözlettel
Csapó Balázs
elnök


---------------------------------
1 a meghívó mindenkinek névre szólóan, postán is kiküldésre került, a 2020. szeptember 1. napján hatályos tagsági adatok szerint. A szavazati jog a választás napján hatályos tagsági adatok alapján kerül megállapításra.
2 felfüggesztett tagságú kérelemre vagy szankcióval
3 külön névjegyzéken: MV, ME, TÉ, TR, ideiglenes névjegyzéken
4 tiszteletbeli tag, tagjelölt, vendég
Külföldi díjat nyert a Magyar Zene Háza
Bővebb ˅
www.tervlap.hu,
Titkárság,
2020. október 1.
A Világ legjobb zenei célú ingatlanfejlesztése díjat nyerte el a Liget Budapest projekt keretében épülő Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb zenei-szakmai találkozójának megmérettetésén, az amerikai Music Cities Awardson.


(MTI/Balogh Zoltán)


A Music Cities Awards nagyon erős mezőnyéből a nemzetközi zsűri két egyesült államokbeli épülettel (egy oklahomai hangstúdió renoválásával és egy művészek számára alkotó helyeket teremtő nonprofit szervezet projektjeivel) együtt válogatta be a Magyar Zene Házát a Best Use Of Music In Property Development/Real Estate kategória döntőjébe, amelyet szerda este meg is nyert a budapesti fejlesztés – jelentette be csütörtökön Budapesten a beruházó Városliget Zrt. vezérigazgatója.

Az elismeréssel nem csupán a japán sztárépítész, Fudzsimoto Szou és magyar partnere, az M-Teampannon által tervezett, környezetbarát épületet díjazták, hanem a Magyar Zene Háza szakmai programját is, melyet a Batta András vezette munkacsoport többéves munkával alakított ki.

Elmondása szerint a Music Cities a zeneipar legfontosabb nemzetközi szereplői által létrehozott rendezvénysorozat, amely immár több mint egy évtizedes múltra tekint vissza: a kezdeményezés célja a városok gazdasági, társadalmi és kulturális fejlődését elősegíteni a zene révén.

A szervezet idén először kilenc kategóriában díjazta a legjobb zenei kezdeményezéseket. A tíztagú, rangos nemzetközi szakemberekből álló zsűri minden esetben vizsgálta a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget.

Gyorgyevics Benedek emlékeztetett arra, hogy a Magyar Zene Háza a nyugati világ legnagyobb kulturális városfejlesztése, a Liget Budapest projekt keretében épül a korábbi, romos Hungexpo irodaházak helyére.

Batta András, a Magyar Zene Háza vezetője hangsúlyozta, hogy a Music Cities Awards díja óriási elismerés mind a Magyar Zene Háza tervezői, mind a tartalomfejlesztői számára.

A nemzetközi zsűri nem csupán az ingatlanfejlesztést vizsgálta, hanem azt is, hogy a díjra pályázó projektek révén a zene milyen szerepet tud játszani az adott városok közösségének életében – emelte ki.

Mint hozzáfűzte, hasonló szellemben gondolkodtak a Magyar Zene Háza fejlesztői is: az épület nyújtotta esztétikai élményen túl komoly figyelmet kapott a házban kialakítandó kiállítás, az élő zenélés, a koncertek lehetősége, de a zenepedagógia is. Mindezzel a Magyar Zene Háza minél több társadalmi csoportot szeretne megszólítani, mások mellett a családokat, az iskolákat vagy az amatőr zenészeket is.

A Magyar Zene Háza épülete már szerkezetkész állapotban van, az építkezés leglátványosabb fázisai a befejezésükhöz közelítenek. Bekerültek például a helyenként 13 méter magas, egybefüggő üveg homlokzati elemek, és a különleges formájú, bevilágítókkal ellátott tetőszerkezet is elkészült.

A következő egy évben zajlanak le a belsőépítészeti és kiállításépítési munkálatok, hogy az előzetes terveknek megfelelően 2021 végére a nagyközönség is birtokba vehesse a Magyar Zene Házát.

(MTI)

Forrás
Makovecz-naptárak 2021
Bővebb ˅
Titkárság,
2020. szeptember 30.
Válogatás Makovecz Imre épületeiről készült részletfotókból és a Makovecz 80 eseménysorozatra készült roll-up-okból.

Letölthető tartalom:
Construma 2020
Bővebb ˅
MÉK,
Titkárság,
2020. szeptember 29.
2020. október 7-11. között Construma építőipari szakkiállítás a Hungexpon.Az építész kamarai szakmagyakorlók 1 továbbképzési pontot kapnak a kiállítás megtekintéséért. Az igazolás a MÉK standján vehető át, az A pavilon 302/H standon.

A Kamara és a Hungexpo együttműködése eredményeként kamarai szakmagyakorlóknak továbbra is ingyenes a belépés a szakmai napokon, amennyiben az alábbi linken előre regisztrálnak: http://www.construma.hu/mek (A három szakmai napra külön-külön regisztráció szükséges, mindhárom napon a továbbképzési pont igényelhető.)
A regisztrációt követően kapott vonalkóddal lehet a továbbképzési igazolást átvenni.

A MÉK október 8 -án csütörtökön szakmai továbbképzést tart az A pavilon I. emeletén található konferenciateremben Montázs, azaz a kamarai szakmagyakorlókat aktuálisan érintő témák címmel, felelősség témakörben. A részvételért 2,5 továbbképzési pont jár. Előzetes regisztráció szükséges.

A járványhelyzetre tekintettel a BÉK ebben az évben nem vesz részt a Construmán, a MÉK csak csökkentett létszámban lesz jelen, a továbbképzések időtartama alatt.

A Hungexpo komoly erőfeszítéseket tesz a kiállítás biztonságossá tételéért, ezért a maszkviselési kötelezettségen túl, a beléptetés során a résztvevők testhőmérsékletét hőkamerás fertőtlenítő kapuval mérik, továbbá belépés előtt kötelező a kézfertőtlenítés.

Kérjük a biztonsági előírások betartását!
Díjátadó - Év Háza 2020
Bővebb ˅
MÉK,
Titkárság,
2020. szeptember 29.
2020. szeptember 17-én átadták az Év Háza pályázat díjait, köztük a MÉK különdíját.
Díjazott tervezők és épületek:

Év háza - Családi ház kategória
Családi ház, Budapest
Jakabfi-Kovács Boglárka, Gyürki-Kiss Pál

Év háza - Középület kategória
Budai Vigadó, Budapest
Nagy Csaba, Pólus Károly, Benedek Boton, T. Major Krisztina, Botos András, Chvalla Diána, Long Yining, Mészáros Eszter, Várhidi Bence

MÉK különdíj - Középület kategória
Lombházak, Noszvaj
Fábián Gábor DLA, Fajcsák Dénes

MÉSZ különdíj - Családi ház kategória
Családi ház, Telki
Dósa-Papp Tamás

Leier Hungária Kft. különdíj - Családi ház kategória
Családi ház, Cserépfalu
Fajcsák Dénes, Fábián Gábor DLA

Hella ÁRN Árnyékolástechnikai Kft. különdíj - Középület kategória
Gyógynövény feldolgozó, és bemutató épület, Ópusztaszer
Sipos György, Vesmásné Zákányi Ildikó

Xella Magyarország Kft. különdíj - Családi ház kategória
Lakóház, Üllő
Sónicz Péter, Balogh Csaba, Deigner Ágnes, Sirokai Levente, Tatár Gyönczi Orsolya

Prefa Hungária Kft. különdíj - Családi ház kategória
Lakóház, Budakeszi
Bártfai-Szabó Gábor, Bártfai-Szabó Orsolya

Meva Zsalurendszerek Zrt. különdíj - Középület kategória
Wekerle-telep kispiac, Budapes
Tóth Péter DLA, Füzes András - t


Gratulálunk a díjazottaknak!

A teljes eredményhirdetés videója >> ITT << megnézhető.

Letölthető tartalom:
Laudáció

Forrás
Letölthető tartalom:
Titkársági közlemény
Bővebb ˅
Titkárság,
2020. szeptember 29.
2020. október 2-án (péntek) technikai okokból az ügyfélfogadás szünetel.


A Titkárság munkatársai ezen a napon sem telefonon, sem személyesen nem lesznek elérhetőek.

Kérjük szíves megértését!
Elnöki közlemény
Bővebb ˅
Csapó Balázs,
Elnök,
2020. szeptember 25.
"Elnökségünk különös felelőssége, hogy megtaláljuk azt a működési modellt, amely a jövőben átlátható és tervezhető keretet ad a FUGA következő évtizedeinek."

A BÉK Elnöksége 2020. szeptember 7-én felhívást tett közzé a FUGA jövőképének felrajzolásához elengedhetetlen társadalmi párbeszéd megindítására. A formális és informális csatornákon beérkező észrevételek egyértelműen megerősítették, hogy sokan és szívesen nyilvánítanak véleményt ez ügyben. Továbbra is szeretettel várjuk ezért a megújulás módjára és céljaira vonatkozó javaslatokat.

A Magyar Narancs szeptember 22-én megjelent véleménycikke és a benne leközölt nyilatkozatok olyan politikai felhangokat szólaltattak meg, melyek a kamarai értékrenddel nem összeegyeztethetők. Úgy gondoljuk, hogy a közbeszédnek a BÉK keretein belül és kívül is az etikai normáink szerinti kölcsönös tiszteleten kell alapulnia. Mindezek tükrében a szóban forgó sajtómegjelenés tartalmától elhatárolódunk.

Tagjaink közül sokan és sokféle segítséget kínáltak fel, amely támogatásotokat ezúton is köszönjük. A kialakult félreértések konszenzusos feloldására a FUGA vezetőségével párbeszédet kezdeményeztünk. Ez a mediáció egy hosszabb, bizalmas folyamat, amelynek eredményes lefolytatását a további sajtónyilatkozatok ellehetetlenítenék.

Célunk változatlan: a FUGA értékeiből kiindulva egy középtávú vízió megfogalmazása, és ez alapján egy, a ciklikus megújulást lehetővé tevő pályázati kiírás közzététele. Elnökségünk különös felelőssége, hogy megtaláljuk azt a működési modellt, amely a jövőben átlátható és tervezhető keretet ad a FUGA következő évtizedeinek.

Hiszünk abban, hogy ez az átmenet békésen és demokratikusan történhet.


Csapó Balázs
elnök
Végéhez közeledik a 2016–2020-as elnökségi ciklus
Bővebb ˅
Pesti Mónika,
Elnökség,
2020. szeptember 25.
Csapó Balázs elnök és Dr. Reith András alelnök Pesti Mónika kérdéseire foglalták össze az elmúlt négy év munkáját és szemléletmódját. „Építészeti minőség, összefogás, egység, transzparencia" – így összegezték a BÉK nemsokára lezáruló elnökségi ciklusát az Építészfórum hasábjain megjelent interjúban.


A teljes riport az Építészfórumon olvasható.
Gyászhír
Bővebb ˅
www.tervlap.hu,
Titkárság,
2020. szeptember 23.
Elhunyt Kovács Balázs építész, a BÉK tiszteletbeli tagja

87 éves korában elhunyt a BUVÁTI ismert tervezője, a Kelenföldi Lakótelep, a Sugár Bevásárlóközpont és számos városrendezési terv alkotója.

Fia, Kovács Bence építész így adta hírül a szomorú eseményt: „Megtört szívvel ezúton tudatom mindenkivel, aki szerette, hogy Édesapám szombat délben eltávozott közülünk. Noha 87 éves múlt, aki ismerte, tudja, hogy halála hirtelen és idő előtti volt. Sajnos a koronavírus-fertőzéssel szemben még az ő optimizmusa és élni akarása sem volt elegendő. Temetéséről és búcsúztatásáról később küldök értesitést. Kérem, hogy őrizzék szeretettel emlékét.

...és ezúton is kérek mindenkit: nagyon vigyázzon magára és szeretteire!Forrás
Szabad szemmel: Dél-Alföldi félhold (Baja-Szeged-Gyula és környéke)
Bővebb ˅
Építész Továbbképző,
Titkárság,
2020. szeptember 21.
Tanulmányút (továbbképzés) az Építész Továbbképző szervezésében

Az Építész Továbbképző három napos szakmai tanulmányutat tervez október közepére Dél-Magyarország jelentős városainak megismerésére.

Csoportunk különbusszal Budapestről indul. Első megállónk Kalocsa lesz, ahol megismerkedünk többek között a Székesegyházzal és az Érseki Palotával. Kalocsa után a Hajósi Érseki nyaralóhelyet keressük fel. Harmadik megállónk pedig Baja városa, ahol rövid városnézésben lesz részünk, és ezután érkezünk szálláshelyünkre, Szeged városába.

A második napot teljes egészében a Dél-Alföld központjának, Szeged városának szenteljük. Megismerkedünk a Dóm, Dómtér, Görögkeleti templom, Zsinagóga, Alsóvárosi templomaival, szecessziós házak között barangolunk, meglátogatjuk a Reök Palotát és a Városházát. A második éjszakát szintén itt töltjük.

Utazásunk harmadik napján Orosháza és Gyula nevezetességeivel ismerkedünk. Orosházán a főtér, Gyulán az Almássy kastély, a Vár, a 100 éves cukrászda, Erkel szülőháza, Munkácsy emlékek színesítik a programot.
Természetesen az út során nem hagyjuk figyelmen kívül a kisebb, de fontos, útba eső építészeti emlékeinket sem. A napközbeni ebédidő, illetve az esti szabad órák pedig lehetőséget adnak arra, hogy a környék gasztronómiai különlegességeivel is megismerkedhessünk, visszatérő útitársaink további kötetlen időt tölthessenek újra együtt.

Utazásunk vezetője (néhány héttel ezelőtti Sopron környéki utunkhoz hasonlóan) Baliga Kornél építőművész, belsőépítész lesz, aki most is fáradhatatlan lelkesedéssel és gazdag ismeretei megosztásával segíti csoportunkat a tartalmas és emlékezetes utazásban.

Az utazás időpontja: 2020. október 16-17-18. (péntek-szombat-vasárnap)

Túravezető: Baliga Kornél építőművész, belsőépítész
csoportkísérő: Szendrei Zsolt

Tervezett program:
1. nap (okt. 16., péntek):
06:45 találkozó a Műegyetem rakparton a BME ’K’ épület előtt
07:00-09:00 utazás (137 km/1:33’)
09:00-11:00 Kalocsa: Székesegyház, Érseki Palota
11:00-11:30 utazás (20 km/20’)
11:30-12:30 Hajós: Érseki nyaralóhely
12:30-13:15 utazás (35 km/38’)
13:15-14:30 ebédidő
14:30-16:00 közös séta Baja belvárosában
16:00-17:45 utazás (101 km/1:23’)
kb. 18:00 szobák elfoglalása, szabadprogram
szállás: Szeged

2. nap (okt. 17., szombat):
reggeli a szállodában
egész napos program Szeged városában: Dóm, Dómtér, Görögkeleti templom, Zsinagóga, Alsóvárosi templom, szecessziós házak, Reök Palota, Városháza.
szállás: Szeged

3. nap (okt. 18., vasárnap):
reggeli a szállodában, kijelentkezés a szobákból
08:30-09:30 utazás (60 km/52’)
09:30-10:30 Orosháza: főtér
10:30-11:30 utazás (58 km/51’)
11:30-16:00 Gyula: Almássy kastély, Vár, 100 éves cukrászda, Erkel szülőháza, Munkácsy emlékek
16:00-17:15 utazás (73 km/1:03’)
17:15-18:30 Nagymágocs: Károlyi-kastély
18:30-21:00 utazás haza, Budapestre


Tartson velünk!

Kérjük, hogy amennyiben utitervünk elnyerte tetszését, és csatlakozna a csoporthoz, tudassa ezt velünk mihamarabb e-mailen (vagy esetleg telefonon).

Csatlakozzon hozzánk!

Üdvözlettel:
Építész Továbbképző Nonprofit Kft.
epitesztovabbkepzo@chello.hu
telefon: 30/647-1415, 1/784-1791
Szabad szemmel: Salgótarján, Ózd és Rudabánya körül
Bővebb ˅
Építész Továbbképző,
Titkárság,
2020. szeptember 18.
Tanulmányút (továbbképzés) az Építész Továbbképző szervezésében

Rendszerint az évnek erre az időszakára sok, a nyári szünet alatt megtett utazáson túl vagyunk, és már javában járjuk az őszi programba tervezett kilométereket - többnyire valahol messzeföldön. Az idei év nem ilyen.

Örömmel tájékoztatjuk azonban, hogy augusztus végén sikeresen lezajlott (idei első) utazásunk, amely Sopront és környékét járta körbe, a kiemelkedő építészeti alkotásokból válogatva az országhatár innenső oldalán és Ausztriába átlépve. Természetesen további hasonló utazásokat szerettünk volna indítani szeptemberben is (pl. több részben Felvidék, Erdély, vagy Délvidék), de egyelőre ezekről a tervekről is le kell mondanunk.

Mit tehetünk ebben a helyzetben? Pótolhatjuk egy nagy adósságunkat. Számos távolabbi országban, vidéken, városban jártunk az elmúlt 11 év során, saját országunkat azonban méltatlanul elhanyagoltuk.

Éppen ezért a lehetőségekhez alkalmazkodva az év hátralévő részében megpróbálunk néhány olyan országrészt bemutatni, ami talán kevésbé szerepel egy kis hazánkba látogató turista programjában, és meglehet mi magunk sem gondoltuk eddig annyira érdekesnek. Ha azonban kicsit mélyebbre ásunk (és ehhez a helyhez kötődő szakavatott segítséget hívunk), rengeteg rejtett értéket fedezhetünk fel.

Valószínűleg Észak-Magyarország Salgótarján-Ózd-Rudabánya körüli része sem feltétlenül az első célpontok között szerepel, mi mégis erre a vidékre, ezekbe a városokba hívjuk most Önt.
Salgótarjánban Dévényi Tamás lesz ehhez a 'tolmácsunk', Ózd környékén Csontos Györgyi helyszeretetét szeretnénk segítségül hívni. Utunkat persze sok kisebb lehetséges megálló is szegélyezi, ami segít megismerni a hely és a helyiek szellemiségét, történeteit és építészetét.

Tartson velünk!

Utazásunk tervezett időpontja október 23-24-25. (péntektől vasárnapig)
Ez talán közelinek tűnik de a gyorsan változó körülmények miatt, most mi is frappánsabban tervezünk.

Az út rövid tervezett programja:

1. nap: Utazás Budapestről
Salgótarján: Városközpont: vásártér, megyeháza, katolikus templom, főtér, Karancs szálló;
Megmaradt ipari emlékek: Acél-gyári városrész, szocreál főépület, Dolinka szabadidőpark, Sese pálya klubház, strand, templom és rendház, 'koldusházak'; Üveggyár, Hirsch/Lampart/tűzhelygyári épületek, a bányakaszinó épülete. Somoskői vár - Salgó vár, látogatóközpont, Rónabányai munkásklub
útban Ózd felé: Kissikátor kőrtemplom, Szentsimon
(szállás: Ózd)

2. nap:
Ózd: Kultúrgyár: Város- és Ipartörténeti Múzeum, Filmtörténeti Élménypark, Digitális Erőmű
Kolóniák épületei, Árpád vezér úti iskola, Új Város Téri Iskola, Görögkatolikus Templom és Közösségi Épület
Az Arlói-tó környéke
Borsodnádasd: Lemezgyári Evangélikus templom, Somogybánya: 'Elhagyott templom'

3. nap:
Rudabánya: Rudapithecus Látogatóközpont, Bányásztörténeti Múzeum
Borsodi Hőerőmű Berente
Mátraverebély-Szentkút Zarándokközpont
hazautazás Budapestre


Kérjük mielőbb jelezze, ha velünk tartana!
e-mail: epitesztovabbkepzo@chello.hu


Üdvözlettel:
Építész Továbbképző
FUGA Budapesti Építészeti KözpontÉpítész Továbbképző
Budapest Építészeti NívódíjaConstruma 2020