Az adatok betöltése folyamatban, kérem várjon...
Budapesti Építész KamaraChamber of Budapest Architects
Cím:
1088 Budapest Ötpacsirta u. 2.
Telefon:
+36 1 338-2775
Mobil:
+ 36 30 401-3355
Email:
Facebook:

2020. október 25.
N Y I T Ó L A P
Sikeresen lezajlott a Tisztújító Taggyűlés
Bővebb ˅
Titkárság,
2020. október 15.
Elnök: Csapó Balázs; Alelnök: Dr. Reith András PhD


2020. október 14-én, nem szokványos körülmények között tartotta meg Tisztújító Taggyűlését a Budapesti Építész Kamara. A járványhelyzetben különös körültekintéssel kellett megszervezni és lebonyolítani az eseményt, figyelemmel betartva a biztonsági előírásokat. A tisztújítást elhalasztani nem lehetett, mert a hivatalban lévő tisztségviselők mandátuma október 19-én lejár, a hatályos jogszabályok pedig kizárólag veszélyhelyzet idejére tartalmaznak eltérő rendelkezéseket.
A várakozásnak és az előrejelzéseknek megfelelően sokan maradtak távol, a részvétel alacsony volt, ennek ellenére a határozatképes létszám (az aktív tagok 5%-a) a megismételt Taggyűlésre összegyűlt. A jelenlévők fegyelmezettségének, higgadtságának és türelmének köszönhetően végül mindkét szavazási kör sikerrel zárult.

A leköszönő elnök nyitotta meg a Taggyűlést, köszöntőjében röviden bemutatva az elnökségi ciklusban elért eredményeket, és a BÉK működésének irányát. O. Ecker Judit a Felügyelő Bizottság elnökeként az elmúlt négy év gazdálkodásának fontosabb adatait ismertette, és biztosította az újonnan megválasztandó tisztségviselőket a BÉK stabil pénzügyi helyzetéről. Az ügyrendi kérdések megszavazása után a Választási Jelölőbizottság (VJB) elnöke, Bálint Imre ismertette a jelölés folyamatát és az egyes tisztségekre jelöltek névsorát.A választás az elnöki és az alelnöki pozíciók betöltésére vonatkozó szavazással kezdődött, amely tisztségekre idén egy-egy jelöltet állított a VJB. Csapó Balázs elnökjelölt, valamint Dr. Reith András alelnökjelölt ismertették programjukat, majd válaszoltak néhány nekik feltett kérdésre. Ezt követően a szavazólapok kitöltésével kerülhetett sor a titkos választásra, amelynek eredményét közel fél óra elteltével, a szavazatszámlálást követően ki is lehetett hirdetni: Csapó Balázst 125, Dr. Reith Andrást 132 támogató szavazattal választotta meg a Taggyűlés a következő négy évre az elnöki, illetve alelnöki pozíciókra.

Második körben az elnökségi tagok, a bizottságok és a küldöttek választása következett. A szavazás gördülékenyen lezajlott, a szavazólapok összesítését és az eredmény kihirdetését azonban már nem sokan várták meg. A leköszönő Felügyelő Bizottság ellenőrzésével zajló számlálás végül az alábbi eredménnyel zárult:

Elnök
Csapó Balázs

Alelnök
Dr. Reith András PhD

Elnökség tag
Demeter Nóra, Sajtos Gábor DLA, Tima Zoltán

Felügyelő Bizottság
Dulácska Zsolt, dr. Fiala István, O. Ecker Judit
póttag
Dienes Szabolcs, Kőnig Tamás DLA, Sólyom Benedek DLA

Etikai-Fegyelmi Bizottság
Engedyné Juhász Veronika, Fáy Piros, Lelkes Ibolya, Lente András, Miklós Balázs, Vizér Péter, Wagner Péter DLA
póttag
Bődey Attila, Damokos László, Görbicz Máté

Választási Jelölőbizottság
Bálint Imre DLA, Gelesz András, Hartvig Lajos, Miklós Zoltán, Mozsár Ágnes


A BÉK 2020. évi Tisztújító Taggyűlése biztonságosan és eredményesen lezajlott, hála a résztvevők és szervezők együttműködésének és összetartásának. A megválasztott tisztségviselők október 27-én tartják közös alakuló ülésüket, ahol az egyes bizottságok elnököt választanak maguk közül. Ezt követően a munka az új felállásban haladéktalanul folytatódik tovább.

A küldött szavazólapok számlálása még folyik, az eredmény 15 napon belül közzétételre kerül.

Fotóalbum

Mindenkinek köszönjük a részvételt!

XXVI. Országos Urbanisztikai Konferencia
Bővebb ˅
MUT,
Titkárság,
2020. október 21.
2020. november 17 - 19. között kerül megrendezésre a XXVI. Országos Urbanisztikai Konferencia. Minden előadás és kerekasztal-beszélgetés élőben követhető lesz a Magyar Urbanisztikai Társaság YouTube-csatornáján.

Kiknek javasoljuk a konferenciát?

• Önkormányzatoknak
• Ingatlanfejlesztő cégeknek
• Városfejlesztő cégeknek
• Urbanisztika területein tevékenykedő szakembereknek
• Pályakezdő urbanistáknak
• Urbanisztika területein tanuló egyetemistáknak


2020. november 17. 15:00 – 17:15 (a nap munkanyelve angol)
• Nyitónap – Urban development and pandemic

2020. november 18. 13:00 – 17:00
• Student session from University of Debrecen – New urban problems worldwide and possible responses (angol nyelven)
• Helyi gazdaság és versenyképesség: rövid és hosszú távú feladatok a járvány árnyékában

2020. november 19. 15:00 – 17:00
• Vidéki térségek szerepváltozásai


További információkért kövesse az esemény Facebook-oldalát!

Vegyen részt Ön is a konferencián!
A konferencia szervezőinek munkáját megkönnyítendő, kérjük regisztráljon az alábbi linken: https://forms.gle/WVLQ3dBu9n8Kspji8


Magyar Urbanisztikai Tudásközpont
1094, Budapest Liliom u. 48.
Tel.: +36 20 538 8261
E-mail: b.toth@mut.hu
Web: www.mu-tk.hu
MÉSZ Tisztújítás
Bővebb ˅
MÉSZ,
Titkárság,
2020. október 20.
Ismét Krizsán András lett a MÉSZ elnöke

A Magyar Építőművészek Szövetsége október 19-én megtartotta Tisztújító Közgyűlését.

Krizsán András elnök rövid köszöntője:

"Tisztelt MÉSZ Tagok!

A Magyar Építőművészek Szövetsége új vezetősége nevében szeretnénk mindenkinek megköszönni, hogy az október 19-i közgyűlésen szavazatával, illetve más módon támogatott, bízott bennünk. A tisztújítás eredményes és sikeres volt. Jó volt látni és érezni, hogy ennyi embernek fontos a MÉSZ.

A választás eredményeként erős vezetése lett a MÉSZ-nek. Igyekszünk ezt a bizalmat meghálálni és reméljük sok jó dolgot fogunk együtt, veletek továbbra is véghezvinni."

Tisztségviselők:

Krizsán András elnök

Golda János alelnök
Zoboki Gábor alelnök

Csillag Katalin elnökségi tag
Kovács Csaba elnökségi tag
Nagy Csaba elnökségi tag
Szabó Levente elnökségi tag

Anthony Gall elnökségi póttag
Fajcsák Dénes elnökségi póttag

Tima Zoltán FB elnök
Bachmann Bálint FB elnökhelyettes
Földes László FB tag
Tóth Balázs FB póttag


MÉSZ
www.meszorg.hu

Forrás
Építészek a Széchenyi Akadémia új tagjai között
Bővebb ˅
MTA,
Titkárság,
2020. október 19.
A Magyar Tudományos Akadémia által 1992-ben alapított Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia 2020. október 12-ei, éves rendes közgyűlésén új tagokat választott szakosztályaiba.

Az Építőművészeti Osztályba választották Szabó Levente DLA (rendes tag) és Koszorú Lajos (szenior tag) építészeket, valamint Szabó Jánost (tiszteleti tag).

A vezetőket megerősítették tisztségükben. Változás, hogy az elhunyt Jeney Zoltán delegátus helyett, az MTA delegátus Csomay Zsófia lett.


Szabó Levente és Koszorú LajosGratulálunk!

Forrás

(Kép: Hetedik Műterem; Népszava)
Gyászhír
Bővebb ˅
Titkárság,
2020. október 16.
Elhunyt Jánossy Johanna (1964-2020)

Jánossy Johanna 1983-1988 között a BME Építészmérnöki karára járt, ott diplomázott, majd 1990-1992 között a MÉSZ Mesteriskola XI. ciklusát végezte el. 2004-2006 között a BME Műemlékvédelmi Szakmérnöki képzésére járt.

Mesterei: U. Nagy Gábor, Török Ferenc, Roth János, Csomay Zsófia valamint édesapja, Jánossy György.

1988-1991 között a Lakótervben Roth János műtermében, 1995-1996 között a KÖZTI-ben Csontos Csabával dolgozott. Az Archiflex Stúdió Építésziroda alapító tagja férjével, Lente Andrással, Heppes Miklóssal és Steinbach Erzsébettel. Itt dolgozott 1996-tól haláláig.


(fotó: MÉSZ)

Munkáiban, jó esztétikai érzékkel vezérelve, a klasszikus építészeti értékek és a kortárs formálás közötti harmóniára törekedett. Legfontosabb munkáinak a Sobieski János utcai társasházat, a veszprémi Alsóvárosi temető Haiszler-kápolnájának műemléki felújítását és a Nemzeti Táncszínház belsőépítészeti tervezését tartotta. A Magyar Építőművészek Szövetsége és a Budapesti Építész Kamara tagja, területi küldött volt. Munkája mellett különösen a kortárs zene és kultúra iránt érdeklődött. Két gyermeke van.

Forrás
Díjátadás: Hauszmann-díj 2020
Bővebb ˅
BME Középülettervezési Tanszék,
Titkárság,
2020. október 16.
Idén tizenhetedik alkalommal került sor a Hauszmann-díj átadására. A díjakat a Műegyetem kertjében tartott rendkívüli diplomaosztó ünnepélyen Alföldi György DLA dékán adta át október 9-én.

2020-ban a pályázatra ötvenkét építész nyújtotta be diplomamunkáját. Kiemelkedően magas színvonalú diplomatervük elismeréseként Hauszmann-díj kitüntetésben részesültek a tanszék frissdiplomásai:
Kas Tünde Ildikó: Kabóca bábszínház Veszprém (témavezető: Kronavetter Péter DLA)
Kurucz Csilla: Táncközpont Veszprém (témavezető: Kronavetter Péter DLA)
Peitl Péter: Társasház, Miskolc (Lakóépülettervezési Tanszék, témavezető: Jancsó Miklós DLA)
Surján Borka: Jurányi közö/n/ség ház (témavezető: Szabó Levente DLA)
Szántó Hunor: Táj-restaurációs központ (témavezető: Vannay Miklós Ágoston DLA) diplomatervéért.

A díjazottaknak gratulálunk!


A díj alapításának gondolatát 2001-ben Balázs Mihály DLA a Középülettervezési Tanszék docense vetette fel az akkori dékán, Dr. Petró Bálint felé, aki támogatta a kezdeményezést. Maga az alapítás végül Lázár Antal DLA dékán nevéhez kötődik. A díjat először 2003-ban adták át, Hauszmann Alajos építész professzor Műegyetemi rektorrá választásának századik évfordulóján. Hauszmann kétéves rektorságát követően később maga hozott létre alapítványt építész hallgatók támogatására, ez azonban a világháborúk sodrában elveszett. A 2003-as újraalapításkor a gondolat felébresztése volt a cél, hogy a legnagyobb múltú hazai építésziskola a díj által ismerje el és segítse a fiatal tehetségek kibontakozását. A díjra diplomatervének záróvizsga bizottság általi minősítésétől függetlenül minden magyar és külföldi építész pályázhat, aki az adott évben a Műegyetemen szerezte meg diplomáját.

A díj az elmúlt közel két évtized során komoly megbecsülést vívott ki magának. A siker alapja mindenek előtt a hallgatók és témavezetőik magas színvonalú munkája, de a díj elismertségét az is nagyban növeli, hogy a három fős Bírálóbizottság olyan mértékadó személyiségekből áll, akik alkotói tevékenységük mellett kitűnő oktatók is valamely más egyetemen. A Bíráló Bizottság tagjai idén Marián Balázs DLA, Cseh András DLA és Török Dávid DLA építészek, a MOME, a győri Széchenyi István és a Debreceni Egyetem tanárai voltak. A díj ilyenformán az egyetemek közötti kapcsolatépítés lehetőségét is szorgalmazza.

Forrás
Nyíltan a FUGA jövőjéről
Bővebb ˅
Elnökség,
2020. október 13.
Elnökségünk különös felelőssége, hogy megtaláljuk azt a működési modellt, amely átlátható és tervezhető keretet ad a FUGA következő évtizedeinek.

Az elmúlt napokban különféle híradások jelentek meg a FUGA kapcsán. Az Építészfórum hasábjain a FUGA sorsa miatt aggódó kollégáink nyílt levelet tettek közzé, ami egyfajta tanácstalanságot is jelez. A transzparencia hiánya oda vezetett, hogy a nyilvánosság a helyzetet már nem tényszerűen, inkább érzelmi alapon közelíti meg.

A BÉK nemcsak alapítója, de az elmúlt 11 évben fenntartója is a FUGA-nak. Tagjaink befizetéseiből az alapítás óta közel negyedmilliárd forintot fordítottunk a FUGA létrehozására és fenntartására – nekünk ennyire fontos a FUGA.

A nyílt levél gondolataihoz csatlakozva kimondhatjuk, hogy a BÉK büszkén vállalja a FUGA Budapesti Építészeti Központ értékrendjét. Tagságunk anyagi hozzájárulásai reményeink szerint jó célt szolgáltak. Noha állításukkal ellentétben levelüket nem csak budapesti és nem csupán kamarai tagok jegyzik, őszintén örülünk, hogy a FUGA nem csak budapesti és nem csupán kamarai ügy. Annál sokkal több. Ugyanakkor nem gondoljuk, hogy a FUGA működése csak a jelenlegi művészeti vezetés mellett lehet sikeres.

Egyetértünk, hogy a FUGA jövőképének felrajzolásához elengedhetetlen a szakmai/társadalmi párbeszéd. Párbeszéd, és nem petíciók, tiltakozó felhívások vagy a sajtónyilvánosságot célzó nyílt levelek fogalmazása. A formális és informális csatornákon beérkező észrevételek egyértelműen megerősítették, hogy sokan és szívesen nyilvánítanak hasznos véleményt ez ügyben. Továbbra is várjuk ezért a megújulásra vonatkozó javaslatokat.

Alapvetően örülünk, hogy egyre többen nyilvánítják ki támogatásukat, és állnak ki intézményünk folytonos működése mellett. Abban reménykedünk, hogy a részvételi demokrácia eszközrendszerét felhasználva ugyanilyen eredményes lesz az az egymás kölcsönös megértését célzó egyeztetési folyamat, melynek első lépéséről az Építészfórum közölt összefoglalót.

Elnökségünk különös felelőssége, hogy megtaláljuk azt a működési modellt, amely átlátható és tervezhető keretet ad a FUGA következő évtizedeinek.

Hiszünk abban, hogy ez a szervezeti átalakulás békésen és demokratikusan történhet.


BÉK Elnökség
Titkársági közlemény
Bővebb ˅
Titkárság,
2020. október 13.
A Tisztújítás miatt 2020. október 14 -én az ügyfélfogadás szünetel.


A Titkárság munkatársai ezen a napon sem telefonon, sem személyesen nem lesznek elérhetőek, a tisztújítás helyszínén a rendezvény lebonyolításával kapcsolatos feladatokat látják el.

Kérjük szíves megértését!
Tisztújító Taggyűlés - közlemény
Bővebb ˅
Elnökség,
2020. október 13.
A Budapesti Építész Kamara tisztségviselőinek megbízatása 2020. október 19. napján megszűnik, azaz a tisztújítás későbbi időpontra nem halasztható.

Tisztelt Tagtársaink!

A Budapesti Építész Kamara október 14-én (szerda) 10.00 órától tartja soron következő Tisztújító Taggyűlését az Uránia Nemzeti Filmszínházban (Bp. VIII. Rákóczi út 21.). Kamaránkhoz több kérdés érkezett az esemény lebonyolításával kapcsolatban, elsősorban a járványügyi helyzetre fókuszálva. Ezekre a megkeresésekre az alábbi tájékoztatást tesszük közzé.

A Budapesti Építész Kamara tisztségviselőinek megbízatása 2020. október 19. napján megszűnik, azaz a tisztújítás későbbi időpontra nem halasztható. Az időpont kiválasztásakor figyelemmel kellett lenni a BÉK és a MÉK tavaszi veszélyhelyzet miatt elhalasztott küldöttgyűléseire is, amelyek szeptemberben sikeresen lezajlottak.

A tisztújítás elhalasztását hatályos jogszabály* csak veszélyhelyzet alatt teszi lehetővé, ugyanakkor jelenleg Magyarországon nincs veszélyhelyzet kihirdetve. A Tisztújító Taggyűlés megtartása nem esik jogszabály által előírt járványügyi korlátozás (létszámkorlátozás) alá, így ezzel sem indokolható annak elhalasztása.

Elektronikus hírközlő eszköz vagy más elektronikus eszköz útján való tanácskozás és döntéshozatal szabályaira nincs elfogadott eljárásrend. Vizsgáltuk a digitális lehetőségeket, de ezidáig nem találtunk olyan megoldást, ami a taggyűlés vagy küldöttgyűlés szabályos lefolytatására alkalmas volna.

A Taggyűlés létszámának tervezésére tájékoztató jellegű regisztrációs felületet hoztunk létre. A beérkezett visszajelzések alapján a kiválasztott helyszín megfelelő paraméterekkel rendelkezik: ritka ültetéssel számolva a regisztrált tagok közel kétszerese a helyszíni kapacitás.

Budapesti Építész Kamara Elnöksége a tisztújító taggyűlés lebonyolítása során maximálisan törekszik a járványügyi intézkedések (maszk kötelező használata, megfelelő tisztító- és fertőtlenítőszerek, kézfertőtlenítők használata, távolságtartás, stb.) betartására, így szigorúan csak a tisztújítás lesz napirenden. Egyéb napirendi pontot a járványügyi kockázatok minimalizálása (lehető legrövidebb zárt térben töltött idő) miatt nem tud tárgyalni.

A tagok az elnök- és alelnökjelölt felé a meghirdetett program szűk időkeretének erejéig kérdésekkel élhetnek. A programokkal kapcsolatos kérdés-válaszokra összesen legfeljebb tíz perc áll majd rendelkezésünkre.

Kérünk mindenkit, hogy a jelen helyzethez megfelelő türelemmel járuljon hozzá a Tisztújító Taggyűlés sikeres lebonyolításához!


BÉK Elnökség* 2020. évi LVIII. törvény 120.§ (4) bekezdése: Ha a köztestület határozott időre kinevezett vagy megválasztott tisztségviselője megbízatásának időtartama a veszélyhelyzet idején járt le, a határozott idő meghosszabbodik mindaddig, amíg a veszélyhelyzet megszűnését követően haladéktalanul megtartott választáson az új tisztségviselőt nem választják meg, vagy az új tisztségviselőt ki nem nevezik.
Online Green Future Conference 2020 - ACT!ON vagy NO?ACT
Bővebb ˅
HuGBC,
Titkárság,
2020. október 13.
ACT!ON Climate vagy NO?ACT. Cselekedjünk vagy maradjunk várakozó állásponton? Mi, a mielőbbi cselekvésre szavazunk a vírushelyzet és a klímaválság kezelésében is. Ezért az idei konferencia célja olyan kivezető utak, stratégiák és követendő példák megmutatása, amelyek gyakorlati lépésekre ösztönöznek.


ACT!ON Climate vagy NO?ACT.
Cselekedjünk vagy maradjunk várakozó állásponton?

Mi, a mielőbbi cselekvésre szavazunk a vírushelyzet és a klímaválság kezelésében is. Célunk továbbra is az, hogy ösztönző külföldi és hazai jó gyakorlatokat, ötleteket és megvalósítható stratégiákat mutatnak minden érdekelt számára, inspiráló gondolatokat osszunk meg.

A konferencián ezeket a témákat érintjük:
• Kitűnő lehetőség vagy csak kényszer az épületek zöldítése a piaci szereplők számára?
• Mit tesznek azok a vállalatok, akik tudatosan nem csak a rövid távú túlélésre, hanem egy fenntarthatóbb jövőre készülnek?
• Mennyire lehet egyensúlyt teremteni a környezetvédelmi törekvések, a társadalmi elvárások és a gazdasági érdekek között a jelenlegi helyzetben?
• Hogyan alakulnak a jövő épületfejlesztései a megváltozott körülmények, elvárások és feltételek tükrében?
• Hogyan biztosíthatjuk az épületek „zöld” fejlesztését a COVID-19 után?
Az esemény védnöke és támogatója a Holland Nagykövetség, így két holland példaértékű projektet is bemutatunk, melyek a fenti kérdésekre kitűnő, már működő megoldásokat adnak.


Program és előadók itt

A klímaváltozás kezelésének halaszthatatlanságáról évek óta beszél a világ, de a cselekvés nem elég erőteljes és gyors. Most viszont a COVID-19 járvány alaposan kiforgatta sarkaiból a megszokott életünket. Rá kellett döbbennünk, hogy a gyors reagálás, a két lépéssel előbbre gondolkodás, a rugalmasság, valamint az új eszközök, megoldási módok befogadása és alkalmazása a túlélés legfőbb muníciói.

A hosszú távon gondolkodó, felelős politikai és gazdasági szereplők már felismerték, hogy a „zöldítés” és a fenntarthatóság az egyetlen kiút a jelenlegi összetett helyzetből, mely egyszerre kezeli az emberi egészség és a biztonság kérdését is. Mégpedig átfogó, de összetettsége miatt szerteágazó stratégiákkal.

Mit jelent ez az épített környezetre nézve?
A feladat kettős: rövidtávon a talpon maradásért, hosszútávon pedig alapvetően az emberi létért kell cselekedni. A globális felmelegedés problémája nem fog elillanni. Gyorsítani kell az épületek egészségre és a környezetre is ártalmas karbonkibocsátásának mérséklését és végül nullára csökkentését. Mindezt a hirtelen megváltozott társadalmi elvárások, a klímaváltozás és a hosszú távú gazdasági rentabilitás miatt is. A jövőben csak egészséges, élhető és nyereséges épületeket éri meg tervezni, és energiahatékonyan, a költségeket optimalizálva, fenntartható módon üzemeltetni.

Angol-magyar szinkrontolmácsolást biztosítunk.

Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete
Hungary Green Building Council (HuGBC)
Díjátadás - Év Tájépítésze és Junior Év Tájépítésze Díj
Bővebb ˅
www.epiteszforum.hu,
Titkárság,
2020. október 12.
Idén 9. alkalommal rendezték meg az ország legkiválóbb tájépítészeit jutalmazó Év Tájépíésze Díj átadó gáláját, amit a különleges körülmények miatt szabadtéren, a Szent István Egyetem Budai Arborétumában tartottak.


A zsűri ezúttal Kincses Krisztina munkáját és pályázatát találta a legérdemesebbnek. A zsűri különdíját Ghyczy Zsuzsanna és Vojtek Tímea, a MÉSZ különdíját Eplényi Anna, a junior kategória díját Bubics Benedek a közönségdíjat pedig Tóth Eszter nyerte el.

Kincses Krisztina 2010 óta tölti be az Európai Táj Egyezmény Nemzeti Koordinációs Munkacsoport titkári funkcióját. Felkérés alapján lehetősége volt dolgozni az európai tájpolitika alakításán: a 2015 és 2016 között működő „Táj és Demokrácia" című nemzetközi munkacsoportban, 2019-től „A táj integrálása az ágazati politikába" című munkacsoportban vesz részt jelenleg is. A részes felek konferenciáján 2017-ben az Európa Tanács Európai Táj Egyezményének alelnökévé, 2019-ben pedig - két éves mandátummal - elnökké választották. Nem utolsó sorban pedig az ő nevéhez fűződik a Magyar Nemzeti Tájstratégia kidolgozása.

"Kincses Krisztina munkássága annak bizonyítéka, hogy amiképp a táj a természeti tényezők és az emberi tevékenységek kölcsönhatása révén létrejött, komplex fogalom, úgy a tájépítészeti szakma is holisztikus, egyetemes igényű hivatás. Hogy a tájépítészet több, mint az ember által használt terek alakítása, a flóra és fauna, a klíma és a társadalmi viszonyok beható ismerete. A tájépítész nem csak ezekért felel, hanem az európai tájért. Ezt a magas, szinte absztrakt szépségű célt szolgálja Kincses Krisztina, amikor azt mondja: „Hivatásom az Európai Táj Egyezmény." – írja Kovács Dániel művészettörténész a győztes laudációjában.

A zsűri különdíját elnyerő Ghyczy Zsuzsanna és Vojtek Tímea a KörTeKert Stúdió tagjaiként 2002 óta dolgoznak együtt és munkájukban nagy hangsúlyt fektetnek a társadalmi szerepvállalásra és a fenntartható fejlődés lehetőségeinek megteremtésére. A díjra a székesfehérvári Országzászló tér megújításával, a szintén a városhoz tartozó Sóstó természetvédelmi terület rehabilitációjával és magánkertek kialakításával pályáztak. Zubreczki Dávid, a Telex újságírója laudációjában így emlékszik vissza a Sóstónál tett látogatására:

"Elindulva az északi csücsökből – mely még finoman rímel az épített környezetre és stadionhoz tartozó szabályos parkra –, olyan mintha kirándulnánk. Pedig végig egy százezres megyeszékhely belterületén járunk, egy közelmúltban kialakított ösvényen. Minden a helyén van, semmit nem érzünk feleslegesnek. Nincsenek szilárd burkolatú utak, sőt egy idő után a szórt burkolat is elfogy. Nem természetes hatású, hanem valóban természetes ösvényeken sétálhatunk vagy futhatunk. Vannak sétányok, amelyeket csak kaszálással hoznak létre időről időre."

A MÉSZ (Magyar Építőművészek Szövetsége) különdíját Eplényi Annának ítélték oda, akinek a szakma gyakorlása mellett oktatói és kutatói tevékenysége is kiemelendő. A GYIK Műhely tanáraként és 2012 óta vezetőjeként azon munkálkodik, hogy a gyerekeket a táj, a természet újrafelfedezésére, megélésre és megörökítésére tanítsa. Eplényi Anna felfogása sok tekintetben különbözik egy hagyományosan vett tájépítész gondolkodásmódjától. Ahogy Götz Eszter, a Magyar Építőművészet olvasószerkesztője fogalmaz laudációjában:

"Tulajdonképpen ő nem a tájat alakítja az emberhez, hanem fordítva: az embert a tájhoz." ... A kortárs tájépítészet többnyire megmenti a tájat, óvja, őrzi, tiszteletben tartja, rehabilitálja – mintha valami rajta kívül álló valami volna. Az az ösztönös, ugyanakkor tudós módon is átélt szimbiózis, amit Anna mutat fel táj és ember között, nagyon ritkán szerepel akár a kutatásokban, akár a bármilyen szintű tananyagokban."

A közönségszavazáson Tóth Eszter pályaművére érkezett a legtöbb a szavazat, aki Dunakeszi főkertészeként lefektette a város Zöldstratégiai fejlesztésének főbb irányvonalait, elkezdte a Duna-parton az elöregedett, telepített nyárfaerdő élőhely-rehabilitációs programját, megtervezte és koordinálta az "1000 fát ültetünk" programot. Ezen felül közösségi ültetések szervezésével a közösségi tervezés gyakorlatát is bevezette Dunakeszin. Ránki Júlia, a Tilos Rádió munkatársa laudációjában mégis egy sokkal frissebb és korántsem csak örömteli eseményre helyezi a hangsúlyt. A városon augusztus 29-én hatalmas vihar vonult át, orkán erejű, 170 km/h-s széllökésekkel. Tóth Eszter vezető feladatokat látott el a kár felmérésében, és a minél gyorsabb és költséghatékonyabb újratelepítés kidolgozásában.

"A sebeket még sokáig viseli Dunakeszin a táj, bár a gyógyítás megkezdődött. Ám, nézzük a dolgok jó oldalát, mert van: a saját életéért megharcoló, szintén törékeny és vöröshajú letenyei nagymamától megörökölt bátorsággal Tóth Eszternek meg kell oldania a Vis Maior helyzetet. „Ennél jobbat tájépítész nem álmodhat magának. Mindent megkaptál." – mondta neki a helyzetet látva a szakma egyik tapasztalt, vitathatatlan tekintélye."

A Junior Év Tájépítésze Díj győztese Bubics Benedek, a Szent István Egyetem Tájépítészeti Karának hallgatója lett. A dunaharaszti Kék-tó területén családi horgász- és szabadidőpark kialakítására kiírt pályázaton – amire több mint 20 pályamű érkezett – a zsűri az ő munkáját találta a legjobbnak.


Gratulálunk díjazottaknak!


Forrás
FUGA Budapesti Építészeti KözpontÉpítész Továbbképző
Budapest Építészeti Nívódíja