Az adatok betöltése folyamatban, kérem várjon...
Budapesti Építész Kamara Chamber of Budapest Architects
Cím:
1088 Budapest Ötpacsirta u. 2.
Telefon:
+36 1 318-2444
Mobil:
+ 36 30 401-3355
Email:
Facebook:
kamarai kód:
jelszó:

2019. december 10.
N Y I T Ó L A P
Ügyviteli szünet
Bővebb ˅
Titkárság,
2019. december 5.
Ügyviteli szünet a Budapesti Építész Kamara TitkárságánTájékoztatjuk Önöket, hogy a Budapesti Építész Kamara Titkárságán az Építészek Háza zárva tartása miatt, az alábbi napokon ügyviteli szünet lesz, a telefonos és a személyes ügyfélfogadás sem elérhető.

- 2019. december 7. (szombat)
- 2019. december 14. (szombat)
- 2019. december 20. - 2020. január 5. között

Utolsó ügyfélfogadási nap: 2019. december 18. (szerda) 9.00-16.00
Első ügyfélfogadási nap: 2020. január 7. (kedd) 12.00-18.00

Békés Karácsonyt és Sikeres Új Esztendőt kívánunk az Elnökség és a Titkárság minden munkatársa nevében!

Átadták a 2019-es Ezüst Ácsceruza Díjakat
Bővebb ˅
www.epiteszforum.hu,
Titkárság,
2019. december 8.
Az ünnepélyes átadáson – amelyre a Magyar Építészek Háza Kós Károly termében került sor – egyben megnyitották a díj 10 évét, az eddigi díjazottak tevékenységét, továbbá az alapítványt és a díjat alapító, idén elhunyt Komjáthy Attila életét bemutató kiállítást.


Zubreczki Dávid, Nagy Bálint, Sulyok Miklós, Hartmann Gergely

Tizedik alkalommal adták át az Ezüst Ácsceruza építészeti és sajtódíjat, amelyet a Honi Művészetért Alapítvány alapított 2010-ben és, amellyel a magyar építészetet népszerűsítő minőségi újságírást ismerik el. Idén a Bíráló bizottság a díjat Hartmann Gergelynek, Sulyok Miklósnak, Nagy Bálintnak és Zubreczki Dávidnak ítélte oda.

A korábbi díjazottak között szerepelnek az Építészfórum alapítói, Pásztor Erika Katalina (2013) és Varga Mihály (2010), volt és jelenlegi főszerkesztőink, Bojár Iván András (2017) és Somogyi Krisztina (2014). A 2019-es díjazottak: Hartmann Gergely építész, építészettörténész a ModernGyőr alapítója, Sulyok Miklós művészettörténész, kurátor, Nagy Bálint építész, a FUGA kreatív igazgatója és Zubreczki Dávid újságíró, blogger.

Gratulálunk!

Forrás
Jogszabályváltozás
Bővebb ˅
Titkárság,
2019. december 4.
Változik az általános közigazgatási rendtartásról szóló, valamint a külföldi bizonyítványok és oklevelek elismeréséről szóló, továbbá a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló törvény
A linkre kattintva elérhető és letölthető a hatálybalépést követő egységes szerkezetbe foglalt szöveg. A módosított részek függőleges piros vonallal vannak jelölve.

2020.01.01 -től hatályos:
Az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény módosítása.

2019.12.28 -tól hatályos:
A külföldi bizonyítványok és oklevelek elismeréséről szóló 2001. évi C. törvény módosítása.

2020.04.19 -től hatályos:
A szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló 2009. évi LXXVI. törvény módosítása.

Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia új tagjai
Bővebb ˅
www.epiteszforum.hu,
Titkárság,
2019. december 4.
A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia november 26-án új tagokat választott szakosztályaiba. Az éves közgyűlésen az Építőművészeti osztály rendes tagjává választották Demeter Nóra építészt, míg szenior tagjai közé Mátrai Péter építész, zeneszerzőt és prof. Sylvester Ádám DLA építészt.A Széchenyi Akadémia az MTA önálló társult testülete, feladata, hogy megjelenítse az irodalmi és művészeti élet sokszínűségében megvalósuló egységet. Működése azt a gondolatot testesíti meg, hogy a művész szellemi szabadsága és a művészi alkotómunka függetlensége sérthetetlen érték. A Széchenyi Akadémia tagjai olyan írók és művészek, akik saját területükön kiemelkedőt alkottak. A tagok választása jelölés útján, többlépcsős rendszerben és a jelöltek teljesítményének alapos értékelésével történik.

Demeter Nóra alkotásait különleges nyitottság, az építészet mindenkor egyetemes, mindemellett helyi értékeinek, sajátosságainak figyelembevételével ötvözött szakmai elmélyültség és természetéből fakadó érzékenységen alapuló belső igényesség jellemzi. Figyelme a nagy lépték esetében is a finom részletek felé fordul. Hittel vallja, hogy a belsőépítészet és az építészet nem lehet ”külpontos” viszonyban, szerves egységet kell alkotniuk. ”Magyar építészként munkáimban a nemzetközi látásmódomat és tapasztalataimat igyekszem érvényre juttatni. Munkásságomnak ez a kettősség a legalapvetőbb jellemzője” -vallja. Nevéhez olyan épületek köthetők, mint a MÜPA, a Telenor székház, a sanghaji Nanshan Kulturális- és Sportközpont, Művészeti Múzeum (Zoboki Gáborral közösen), a Société Budapest (Szendrő Péterrel közösen), a Graphisoft SE belsőépítészete vagy a Frankfurti Könyvvásár magyar pavilonja.

Mátrai Péter építész, zeneszerző, belsőépítész Ybl-, Pro Architectura díjas, Molnár Péter-emlékdíjas építész. 1973-91-ig az IPARTERV építésztervezője. Erdélyben, New Yorkban, Hollandiában, Belgiumban, Olaszországban, Finnországban, Bulgáriában, Angliában, Skóciában és Ausztriában járt tanulmányúton. Építészeti munkássága mellett zenei-hangi kísérletekkel, elektroakusztikus zeneművek komponálásával és előadásával, a zene és a vizuális művészetek közötti kapcsolatok új lehetőségeinek kutatásával és 1992 óta annak tanításával is foglalkozik.

prof. Sylvester Ádám DLA Ybl-díjas építészmérnök. A BUVÁTI, az IPARTERV és a Budaplan 2000 után a TÉR 4 Építész Kft. munkatársa. Egy ház tervezésnél fontos számára, hogy topológiai rendben legyen, a harmónia és az arányok csak ezután következnek. ”Az építészet egy rögös pálya, amit csak szenvedéllyel lehet csinálni” - vallja.

GRATULÁLUNK!
Nemzetközi díjat nyert a Borsay Attila tervezte budakeszi családi ház
Bővebb ˅
www.epiteszforum.hu,
Titkárság,
2019. december 4.
A Borsay Attila Építészműterme által tervezett budakeszi családi lakóház nyerte el a German Design Award 2020 egyik fődíját az Excellent Architecture kategóriájában. A tervet egy 39 fős nemzetközi zsűri választotta ki.
A German Design Award elismerés célja, hogy támogassa az innovatív, úttörő projekteket mind a német, mind a nemzetközi színtéren. Az elismeréseken túl, a díj bemutatja az egyedi tervezési trendeket is. „A tiszta kockaszerű forma szoborjellegű karaktert kölcsönöz a jellegzetesen tömegmetszett alapokon. Az elegánsan tagolt építészeti alkotás egy modern és magas minőségű esztétikát ad az épületnek” - értékelte a zsűri a családi házat. Az épület egy a ’70-es években épült és évek óta elhagyott lakóépület átalakításával és részleges bontásával jött létre, ma egy fiatal, két gyermekes család otthona. Az igényes megbízóknak határozott és az átlagosnál magasabb esztétikai elvárásaik voltak, de az építész szabad kezet kapott a tervezésben. A cél egy kilátásra tájolt, egyszerű, világos és modern ház megteremtése volt, amely képes komfortos keretet biztosítani a család igényeinek, egyúttal meleg otthont biztosít számukra és nem hivalkodó, pont akkora, amekkorára szükségük van.

Gratulálunk!
Keress rá és keresd fel!
Bővebb ˅
Titkárság,
2019. november 29.
Hamarosan elindul a Budapesti Építész Kamara új, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával fejlesztett térképes regisztere.


A Budapest Legenda célja, hogy egy olyan kereshető térképes adatbázissá nője ki magát, ahol minden fontosabb kortárs építészeti alkotás fellelhető.
A Budapest Építészeti Nívódíja pályázaton elismerést kapott épületek feltöltésével még idén elindul a honlap alapváltozata, amely a későbbiekben számos új funkcióval fog bővülni.

A Budapesti Építész Kamara várja azon partnerek jelentkezését, akik szívesen csatlakoznának a fejlesztésekhez.

Tegyük együtt térképre a város kortárs építészetét!

TAK összefoglaló konferencia– az esztétikától a jogi szabályozásig
Bővebb ˅
MÉK,
Titkárság,
2019. november 29.
A konferencia célja a társadalom és a szakma széleskörű tájékoztatása, a tapasztalatok kiértékelése, a jövőbeli fejlesztés irányainak kijelölése.


Időpont: 2019. december 2. hétfő, 13 óra
Helyszín: Budapest, Kopaszi Gát - Öbölház rendezvényközpont
Szervező: Magyar Építész Kamara
A konferencián történő részvételért 2,0 továbbképzési pont jár.
A részvétel ingyenes, de előzetes jelentkezéshez kötött a http://tako.mek.hu oldalon. Jelentkezési határidő: november 29. péntek délelőtt 11 óra.
A jelentkezési határidő elmulasztása esetén, a helyszínen is van lehetőség regisztrációra - a szabad helyek függvényében.


A Településképi Arculati Kézikönyv települések természeti és épített környezete által meghatározott – településképi jellemzők bemutatásának és minőségi formálásának eszköze”, amely a szakmai kritériumoknak megfelel, de jelentős benne a települési közösség véleményének kifejeződése. A Kézikönyv elsősorban az építtetőknek készülő útmutató, amely segíteni kíván a tervezés folyamatában, bemutatva és kiemelve az adott település kulturális és épített értékeit, ajánlásokat megfogalmazva az olvasónak az egyes településrészek tekintetében. A Kézikönyvnek meg kell felelnie a szakmai szempontoknak. Végső soron a Kézikönyv készítésének célja a településképi rendelet szakmai megalapozása, a meghatározó településképi elemek, a településszerkezet, a táji környezet, a településkarakter védelme, új beruházások esetén a településképhez való illeszkedés biztosítása, az építészeti örökség védelme érdekében.
A konferencia célja a társadalom és a szakma széleskörű tájékoztatása, a tapasztalatok kiértékelése, a jövőbeli fejlesztés irányainak kijelölése. A településképi rendeletek nagy kérdése az, hogyan lehet esztétikai elveket jogi szabályrendszerbe ültetni, mennyire érdemes megkötni a tervezők kezét a szabályok kidolgozásával, valamint hogyan tud egymás mellett élni a helyi építési szabályzat és a településképi rendelet.

Előadások
1. Turi Attila alelnök, MÉK: Viselkedéskultúra és esztétika
2. Gombos Márk, osztályvezető, Miniszterelnökség: TAK összefoglaló
3. Horváth András főépítész, Paks, DDÉK alelnök: TIK-TAK - A főépítész mozgástere a településkép alakításában
4. Markos Anikó elnök, Komárom-Esztergom Megyei Építész Kamara: A TAK, mint eszköz és lehetőség
Kérdés - válaszok
Makovecz - naptár
Bővebb ˅
Titkárság,
2019. november 25.
A Makovecz Imre Alapítvány saját kiadásban falinaptárat készített a 2020-as esztendőre, amely Makovecz Imre szabadkézi grafikáiból mutat be válogatást.


A naptár megvásárolható személyesen a Makovecz Központ és Archívumban, illetve online webáruházban is:
https://www.makovecz.hu/targyak/termek/makovecz-naptar-2020

Méret: 35 x 50 cm
Ár: 2950 Ft

Makovecz Imre Alapítvány
1125 BUDAPEST, VÁROSKÚTI ÚT 2.
Tel: +36 1 269 86 90
Mobil: +36 30 314 48 79
E-mail: office@makovecz.hu
Honlap: www.makovecz.hu

Gyászhír
Bővebb ˅
Titkárság,
2019. november 25.
Elhunyt Jakab Zoltán építész


Jakab Zoltán építész emlékére
(1932. 01. 08. – 2019. 11. 06.)

Jakab Zoltánnal 1971-ben, a Lakótervben találkoztam először. Ő ekkor irodavezetői pozícióban dolgozott, jómagam kezdő építészként ismerkedtem a szakmával, a vállalati hierarchiával, a kollégákkal.
Személyében segítőkész, pozitív gondolkodású emberre leltem, ami nagyon segítette pályakezdésemet.
Gondolkodása a megoldás irányába igazította a feladatokat. Ennek eredményeként a Lakóterv műszaki igazgatóhelyettesévé léptették elő.
A rendszerváltást követően a Lakóterv is átalakult, feloszlott.
Jakab Zoltán „szabadúszóként” folytatta tevékenységét, míg 1998-ban a Jakab Építészeti és Szakértői Kft. vezetője lett.
Számos bel- és külföldi munkában vett részt építészként, szakértőként.
Szakmánk, környezete, családja egy értékes, nagytudású embert veszített el.
Emléke mindig velünk marad!
Temetése: 2019. november 29. 12.45-kor lesz a Farkasréti temetőben.

Zoltán! Nyugodj békében! Kívánja mindegyikünk nevében:

Bálint Imre DLA
építész
Letölthető tartalom:
Prima Primissima Díj jelölések
Bővebb ˅
www.primaprimissima.hu,
Titkárság,
2019. november 25.
A Prima Primissima Díj egyet jelent a kiemelkedő teljesítmények elismerésével: a jelöltek példaértékűt alkottak a kultúra, művészet illetve a tudomány területén.


A Prima Primissima küldetése, hogy példaképeket állítson a társadalom elé: azokat a kiválóságokat, akiknek teljesítménye, emberi tartása, értékrendje követendő lehet mindannyiunk számára.

Az idei díjazottakkal együtt immár 510-re nő majd az elismerésben részesültek száma, akiknek alkotómunkáját, tehetségük fejlesztését eddig összesen 4,4 milliárd forinttal támogatta a Prima Primissima Alapítvány.

Minden kategóriában három díjazott kap helyet, az alapítvány Kuratóriumának tagjai és a VOSZ kibővített elnöksége pedig titkos szavazással közülük választja ki a Primissimákat, összesen tízet. A Közönségdíjas jelölt személye idén is SMS-szavazással dől el. A szavazást minden évben nagy érdeklődés kíséri. Szavazni november eleje és december eleje között lehet, a szavazás részletei itt érhetők el: www.primaprimissima.hu.


2019. évi jelöltek
Magyar építészet és építőművészet kategóriában:

Bachman Gábor, építész, tervezőművész; Dr. Ferkai András, építészettörténész, egyetemi tanár; Zsuffa Zsolt, építész

Állás keres-kínál
Bővebb ˅
Titkárság,
2019. november 25.
Építész Iroda budapesti irodájába AUTOCAD programot ismerő és használó építész munkatársat keres.
Német, esetleg angol nyelvtudás előnyt jelent.
Jelentkezni szakmai önéletrajzzal az office@egyed-partner.hu címen lehet.


e&p egyed & partner építész-tervező kft.
1052 Budapest
Régiposta utca 12. 3/1
--------------------------------------------
tel: + 36 1 429-0551
mob: + 36 30 2605812
fax:+ 36 1 429-0553
e-mail: office@egyed-partner.hu
FUGA Budapesti Építészeti KözpontÉpítész TovábbképzőFUGA Budapesti Építészeti Központ - 10 éves a FUGA
Budapest Építészeti Nívódíja