A tervező kiválasztása

Tájékozódjon a médiában, a szaklapokban, interneten, járjon nyitott szemmel, érdeklődjön! Ellenőrizze a kiválasztott tervező jogosultságát a névjegyzékben, és kössön írásbeli szerződést!

Amennyiben talál néhány olyan tervezőt, akiknek a munkája felkeltette érdeklődését, keressen rájuk az interneten: látogassa meg a honlapjukat, ellenőrizze tervezői jogosultságukat, keresse meg elérhetőségüket a kamarai névjegyzékben, majd beszéljen meg egy időpontot egy személyes találkozóra. Az előzetes tájékozódó beszélgetésért a tervezők általában nem számítanak fel honoráriumot, de mindenképpen érdemes ezt előzetesen tisztázni.A személyes találkozón mondja el, hogy milyen projektről van szó, mik a tervei, az elképzelései. Tájékozódjon a tervező korábbi hasonló munkáiról, referenciáiról, nézze meg ezek fényképeit, és ha van rá mód, később nézze meg őket a helyszínen is. A tervező válaszolni fog a kérdéseire, és emellett sok olyan felvetést is tehet, amelyek inspiráló hatással lesznek az Ön gondolataira. Komplex szemléletével, széleskörű szakértelmével olyan fontos vonatkozásokra hívhatja fel a figyelmét, amelyek addig még nem merültek fel, de lényeges elemei az építési projekt sikerének.

Amennyiben úgy érzi, együtt tud működni a kiválasztott tervezővel, megfelel az elvárásainak, tisztázzák a megbízás feltételeit, körülményeit, a határidőket, ezt követően pedig minden esetben kössön írásbeli szerződést!

A tervező és megbízója között kötendő írásbeli szerződéshez a Magyar Építész Kamara mintákat dolgozott ki, amelyek felhasználásával elkerülhetők az esetleges későbbi jogviták.

Tervezési és felhasználási szerződés (hatósági eljáráshoz)
Tervezési és felhasználási szerződés (egyszerű bejelentéshez)
Tervezési, felhasználási, tervezői művezetési szerződés (nem saját lakhatást célzó tervezési megbízáshoz)