Díjátadó: Forbát Alfréd Építészeti Díj - 2020

Díjak / Kitüntetések

A Dél-dunántúli Építész Kamara az értéket teremtő építészeti alkotómunka tiszteletének erősítéséért 2020-ban pályázatot hirdetett a „FORBÁT ALFRÉD-ÉPÍTÉSZETI DÍJ” elnyerésére.

Az előírt határidőig 17 érvényes pályázat érkezett. A Bíráló Bizottság 2020. szeptember 29.-én ülésezett, az alábbi összetétellel:

Molnár Csaba építész, elnök, a Dél-dunántúli Építész Kamara,
Pelényi Margit Ybl díjas építész, a Dél-dunántúli Építész Kamara,
dr. Hajnóczi Péter elnök, a Magyar Építész Kamara Elnöksége,
Karlovecz Zoltán Pécs Város főépítésze, a Magyar Építőművészek Szövetsége,
dr. Csaba Ders alelnök, a Magyar Urbanisztikai Társaság.

A Bíráló Bizottság a pályázatot eredményesnek ítélte és alkalmasnak tartotta a beérkezett anyagot, hogy a lehetséges 3 db díj és 3 db elismerő oklevél teljes körben kiosztásra kerüljön.


FORBÁT ALFRÉD-ÉPÍTÉSZETI DÍJAT kapott rangsorolás nélkül három alkotás.
A díjakhoz oklevél, emléktárgy és bruttó 100.000,- Ft pénzjutalom jár.

Karácsony Tamás, Kern Orsolya
A paksi Deák Ház / Szeniczey Kúria felújításának és bővítésének tervezéséért
Az újjáélesztett Kúria, a Postaállomás, és a történeti beépítést lezáró új keresztházban elhelyezett Klíma Múzeum épületegyüttese egymást erősítő kerek egészként, kimagasló építészeti alkotás, amely átvezet múltból a jövőbe.
Kiváló lecke számtalan sablonos településképi rendeletet alkotó település számára, hogy az illeszkedés nem a felhasznált építőanyag maga, hanem környezetet értő, ahhoz kellő alázattal viszonyuló építészek és a gondolatokat értő közösség sajátja.

Kajári József Tamás
A szekszárdi Hosszúvölgy utcai lakóház tervezéséért
A lakóépületek között ritkaságnak számít, ha az építészeti koncepciót megrendelői (köz)ízlés nem téríti el, a megvalósult épület pedig mindkét fél megelégedése szolgál. Jelen esetben is ezt történt, azzal a többlettel, hogy okos és költségérzékeny építési technológia választással, anyaghasználattal megtartható volt az építészeti koncepció és funkció összhangja.

Dr. Széll Attila Béla
A pécsi Ciszterci Szállás tervezéséért
A klasszicista műemlék különlegesen alapos, részleteiben is elmerülő - de azokban el nem vesző - eredeti funkcióját megújító helyreállítása, kivételes építészeti, építészettörténeti tudásról árulkodó példaértékű munka.


ÉPÍTÉSZETÉRT ELISMERŐ OKLEVELET kapott rangsorolás nélkül három alkotás.
A díjakhoz oklevél és emléktárgy jár.

Denkinger József, Nagy Péter és Rádóczy (F) László
A komlói Kodály Zoltán Ének-Zenei Katolikus Általános Iskola és Óvoda átalakításának és bővítésének tervezéséért
Egy hátrányos helyzetből tudott előnyt kovácsolni ez a pályamű. A meglévő épületre ráépített illetve mellé épített új korszerű funkciók önmagukban és épületegyüttesként is elismerést érdemlő építészeti megoldásokkal gazdagították az intézményt.

Kokas Ignác
A pécsi Református Kollégium Általános Iskolája tervezéséért
Mértéktartó, ugyanakkor ötletes színképekkel kívül-belül barátságossá és játékossá tett általános iskola következetes építészeti munka, méltán váltotta ki zsűri dicséretét.

Kovács-Andor Krisztián DLA és Tamás Anna Mária DLA
A pécsi Bárány úti lakóépület tervezéséért
Az elegáns hegyoldalba ültetett villaépület, sima kőhomlokzatával nagyszerűen ellenpontozza a már meglévő kortárs terméskő medenceházat, a Mecsek oldal modern bauhaus építészeti hagyományait követő, új példaértékű épületet hozva létre.


A Bíráló Bizottság Zárójelentése, és a díjazottakat bemutató tablók képe INNEN tölthető le.

Gratulálunk!

Forrás