Virtuálisan nyílt meg az Utasváró kiállítás a Lechner Tudásközpontban

Lechner Tudásközpont, Titkárság
Kiállítás

Három kisfilmmel nyitotta meg a Lechner Tudásközpont az Utasváró – autóbusz-pályaudvarok építészete a ’40-es évek végétől a ’70-es évek végéig című új kiállítását december 14-én. A virtuális tárlatvezetés során két fővárosi és öt vidéki autóbusz-pályaudvar történetét ismerhetik meg az érdeklődők.


Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkára, valamint Kovács Dániel, művészettörténész online keretek között nyitotta meg a Lechner Tudásközpont legújabb, Utasváró – autóbusz-pályaudvarok építészete a ’40-es évek végétől a ’70-es évek végéig című kiállítását.

Utasváró kiállítás a Lechner Tudásközpontban – Füleky Zsolt nyitóbeszéde

Utasváró kiállítás a Lechner Tudásközpontban – Kovács Dániel művészettörténész nyitóbeszéde

A virtuális tárlatvezetés során a helyközi és távolsági buszközlekedés második világháború utáni fejlődése, a budapesti Erzsébet téri és Bukarest utcai autóbusz-pályaudvarok, valamint a szegedi, miskolci, egri, nagykanizsai és balatonalmádi létesítmények ismerhetőek meg a Lechner Dokumentációs Központ Terv-, Fotó- és Filmtárának segítségével. A KÖZÉPTERV és az UVATERV gyűjteményekben megtalálható a hazai autóbusz-pályaudvarok sorában egyedüliként műemléki védettséget élvező Erzsébet téri pályaudvar mellett szinte az ország összes autóbusz-állomásának eredeti terve.

Utasváró kiállítás a Lechner Tudásközpontban

Kurátorok: Hutter Katalin Cecília, Rakovszky Zsófia, Végh Árpád
Grafikai tervezés: Báron András, Fülöp Kata, Kirkovits Andrea, Korcsmáros László
Digitalizálás: Hornyák Károly, Szabó László, Tompai Anikó
Restaurálás, kivitelezés: Székely Noémi
A kiállítást megnyitja:
Füleky Zsolt, építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkár, Miniszterelnökség
Kovács Dániel, művészettörténész

Borítókép: A balatonalmádi autóbusz-pályaudvar főhomlokzata az 1970-es években (UVA/100834-100848/100841) – Lechner Tudásközpont, Dokumentációs Központ / Fotótár, UVATERV

Forrás