Díjátadás: SHARE OPERA OMNIA AWARD 2022

A SHARE BUDAPEST 2022 Nagy Csaba és Pólus Károly, az ARCHIKON építésziroda vezetőinek eddigi műveit díjazta.

Az ARCHIKON Magyarország egyik legjelentősebb építészirodája, amely 1989-es alapítása óta mind mennyiségében, mind minőségében kiemelkedő portfóliót épített ki, az építészeti feladatot az adott program egyedisége és a vonatkozó szempontok összetettsége felől közelítve. Munkáik között műemléki felújítások, lakó-, kulturális- és ipari épületek egyaránt megjelennek, ezekből villantunk fel most párat.


Hotel Moments

A Hotel Moments a zártudvaros bérházak tetőtéri bővítésére és teljes funkcióváltására ad példát. Az épület szakít a régi és új kontrasztját megtestesítő építészeti eszközökkel, mégsem a teljes átírás útján halad. Valahol a kettő között talál egy mezsgyét, ahol történeti és kortárs elkülönül ugyan, mégis inkább hasonulnak, mintsem szétválnak egymástól. Az udvart fedő légies üvegtető először az Il Bacio di Stile áruházon jelenik meg, később stílusjeggyé válva ismétlődik: a Hotel Moments mellett a Budai Vigadón is hasonló megoldással találkozunk.


Meséskert Óvoda

A tervezők a fenntartható építészet terén az elsők között valósítottak meg Magyarországon nagyléptékű passzívházat a 100 lakásos épülettel, amely szociális funkciójával és építészeti esztétikájával is kitűnik. A Meséskert Óvoda, amelyen Le Corbusier hatása is tetten érhető, szintén passzívházként épült, sikere nyomán a stúdió több hasonló felkérést kapott.


Vizafogó Tagóvoda

A Vizafogó Tagóvoda rámutat arra, hogy egy leromlott épület elbontása nem az egyetlen járható út, az új igények mentén átalakított épület építészetileg is transzmutálódott. Ilyen értelemben fontos előzmény a Láng Művelődési Központ, ahol a teljesen új anyagok, az anyagában megtartott, de módosított szerkezetek és a változatlan formában megőrzött karakterelemek összhangja látható.


Láng Művelődési Központ

Az ARCHIKON munkái számos hazai és nemzetközi díjat nyertek el, legutóbb a Vizafogó Tagóvoda került be a 2022-es MIES VAN DER ROHE AWARD negyven finalistája közé. Munkásságuk jelentősége és gazdagsága okán Nagy Csaba és Pólus Károly a SHARE OPERA OMNIA AWARD elismerés méltó díjazottjai.

Gratulálunk!