Budapest Építészeti Nívódíja 2022 - Dicséret

Attila 99 Loft apartmanház

Az Attila úti együttes különös keveréke a polgári lakóháznak és az indusztriális hangulatú loft-háznak. Ez a többszínűség nem új, már Györgyi Dénes 1937-es épülete is ötvözte a lakóházat az irodaházzal és a trafóházzal. Az Elektromos Művek épülete jól besimult az Attila úti térfalba, pedig a mimikrijét megtalálni nem lehetett könnyű.

Építész felelős tervező: Dékány Tibor, Hatvani Ádám


Fotó: Hlinka Zsolt

Az épület idővel funkcióját elvesztette: a trafóállomást a budapesti elektromos hálózat gyökeres átalakítása tette feleslegessé, a számítóközpont pedig az informatika fejlődése révén vált idejét múlttá.


Fotó: Hlinka Zsolt

Gondolhatnánk, hogy könnyed ujjgyakorlat lehet egy kiüresedett épületváz felhasználásával luxuslakásokat kialakítani, azonban nem ez volt a helyzet. Az eredeti térrendszer adottságai összetett feladatot adtak, a korabeli lépcsőházak és felvonók pozíciója, az eltérő emeletmagasságok és a meghatározó szellőzőkürtők között jól működő épületet kialakítani nem kis kreativitást igénylő feladat volt. Szerencsére a nagyvonalú program is lehetővé tette a lakások nagystílű térstruktúrájának kialakítását. Jó döntésnek bizonyult a földszinten az étterem hátra húzása is, így még a Bugát lépcső parkja is új elemmel gazdagodott. Különleges feladatot jelentett még az épület ipari jellegű nyílászáróinak átértelmezése.


Fotó: Hlinka Zsolt

Bár az épület nem védett, épített örökségünknek izgalmas eleme. A tervezők nagy gonddal őrizték és fejlesztették az eredeti ház karakterét, az építészeti részleteket, szerkezeti megoldásokat. A lakások és az étterem is érzékeny építészeti minőségben valósult meg.

videó: Minecooper