Budapest Építészeti Nívódíja 2022 - Dicséret

KOZMO hotel és társasházi lakások az egykori Józsefvárosi Telefonközpont épületében

A volt Józsefvárosi Telefonközpont építésekor mind eredeti funkciójában (kommunikációs technika), mind szerkezetében (korai példa a vasbeton használatára) rendkívül modern volt, formavilágában pedig az eklektika és a szecesszió határán mozgott. Később funkcióját vesztette és üresen állt, tehát bizonyos értelemben kimerítette a „barnamező” fogalmát.

Építész felelős tervező:
Draskóczy Gergely - KOZMO hotel és társasházi lakások “AA” szárny
Mészáros Gabriella -Társasházi lakások “BB” szárny


Fotó: Batár Zsolt

Az épület környéke, beleértve a közterületeket, rehabilitációt igényel, amit a sikerült újrahasznosítás talán „urbanisztikai akupunktúra” jellegével el tud indítani. Az épület nagy részét a szálloda foglalja el, az eredeti bejárattól az újonnan épített, acél-üveg szerkezetű recepciót akár gyalog, akár – a kofferok kirakodásáig – gépjárművel lehet megközelíteni.


Fotó: Batár Zsolt

A műemlékvédelmi igényesség a részletekig – mint például a nagyvonalú főlépcsőház kerámia-burkolatának helyreállítása – kiterjed. Egy később beépített födém elbontásával az udvarra néző nagyvonalú vendéglátó helyiség kialakítása vált lehetővé. Komoly műszaki kihívásnak bizonyult a pincébe került wellness-egység elhelyezése. Városfejlesztési szempontból ígéretes beavatkozás történt, jól sikerült a későbbi átalakítások során szinte reménytelenül össze-vissza átépített épület alaprajzi letisztítása, az eredeti állapothoz közelítése.

videó: Minecooper