Budapest Építészeti Nívódíja 2022 - Dicséret

A15 villa

A Zugliget felett magasodó dombon a villa elrejtőzött. Nem mutogatni akarja magát, hanem arra figyel, hogy a legszerényebben foglalja el azt a kilátóhelyet, ahonnan a Jánoshegyi kilátóra nyíló hasadékban az egyetlen épület a kilátó maga. A többi erdő és erdő – Budapesten valószínűleg nem sok ilyen helyet találunk.

Építész felelős tervező: Fazekas Katalin DLA, Vilics Árpád (Kettőpera Stúdió Kft.)


fotó: Danyi Balázs

A ház tömege szinte észrevehetetlen. Az átlátások, a könnyed, jelzésszerű előtető, a külső és a belső terek rafinált kapcsolatainak köszönhetően a tömeg elveszíti a jelentőségét – a figyelem a terekre és a térkapcsolatokra, az átjárókra és a lépcsőkre koncentrálódik.
A minimáleszközökkel kialakított ház materiális valóságát a karakteres tégla, a látszóbeton szerkezeti elemek és a szinte vernakuláris hangulatú tetőszerkezet adja. A két szinten keresztül egymásba folyó terek voltaképpen a környező tájjal is minden ponton összekapcsolódnak. A terek arányosak, a beépített bútorok jellemzően gondos részletképzéssel a burkolatok részévé válnak. A mobíliák is szerves részét alkotják a kiegyensúlyozott belsőépítészeti koncepciónak.


fotó: Danyi Balázs

Figyelemre méltó az épület korszerű, alacsony energiaigényű gépészeti rendszere – de még a gépészeti és elektromos hálózatok precíz kiépítése is. Külön említést érdemelnek az erdős környezetben alkalmazott tájépítészeti megoldások, a gondosan megválogatott intenzív kiültetések is. Az épület egésze harmóniát sugall: telepítése, térfoglalása, visszafogottsága példaértékű.

videó: Minecooper