Budapest Építészeti Nívódíja 2022 - Dicséret

Budafoki Zöldike Tagbölcsőde

A Tétényi fennsík délkeleti lejtőjén épült fel Budafok-Tétény Önkormányzat három egységből álló Zöldike Tagbölcsődéje. Az épület nyers, vakolt falaival és zöldtetőjével nem akar kitűnni környezetéből, a táj részeként definiálja magát, közelebbről nézve pedig egy teljes mélységéig átgondolt külső és belső térsor tárul fel, ahol az épület minden majdani használójára szeretettel gondoltak a tervezők.

Építész felelős tervező: Nagy Csaba, Pólus Károly


fotó: Danyi Balázs

A pavilonos, csoportszoba-párokra tagolt elrendezés a nagy épületet kisebb tömegekre bontja, így az jól illeszkedik a környező családi házak léptékéhez. A tagolt tömeget egységes, a tereplejtést követő, extenzív zöldtető fedi, amely a csoportszobáknál, a hangsúlyos helyeken megtörik, körülölelve a hozzájuk tartozó játszóudvarokat, árnyékot és esővédelmet biztosítva. Az ablakok mérete és magassága változó, sokukat a gyermekek méreteihez igazították, amelyek így a homlokzatot játékossá alakítják. Ezt a játékot folytatják a telek alatt található pincerendszer vasbeton kútgyűrűkből készült szellőzőkürtői, ezeket a tervezők belefoglalták a kompozícióba: a körökkel átlyuggatott mesebeli kémények az épület és a kert részeivé válnak.


fotó: Danyi Balázs

A racionális alaprajzi elrendezéshez érzékeny belsőépítészeti koncepció párosul: a színek és természetes fafelületek nagyon visszafogott pasztell árnyalatokban jelennek csak meg a világos terekben, nincsenek felesleges gesztusok. A gondos, a nagy egész mellett minden részletre kiterjedő tervezői attitűd követendő példát állít a kisgyermekeknek szóló terek jövőbeli tervezői elé.

videó: Minecooper