Pályázati felhívás: Budapest Építészeti Nívódíja 2023

A pályázaton olyan Budapest közigazgatási területén található alkotások vehetnek részt, amelyek Budapest építészeti arculatát vagy egy városrész használatát, megjelenését javítják.

A pályázat célja, hogy elősegítse az új értékek teremtését, a hagyományos értékek megőrzését, valamint az építészeti és környezeti kultúra fejlődését. A pályázat kiemelt feladata, hogy elismerje és megismertesse a városképet formáló építészeti alkotásokat, bemutassa az igényesen megtervezett és létrejött alkotásokban résztvevők példaértékű együttműködését a további magas színvonalú, innovatív beruházások ösztönzése érdekében. Cél, hogy a Budapest Építészeti Nívódíja 2023 odaítélésével a legkiemelkedőbb alkotások megkapják a megérdemelt figyelmet és nyilvánosságot.

Pályázatot nyújthat be az épület felelős tervezője önállóan vagy az építtetővel (tulajdonossal) közösen (továbbiakban együtt pályázó).
Egy alkotás csak egy pályázatként vehet részt. Ugyanazon pályázó több alkotással is pályázhat.
A pályázatra olyan alkotással lehet jelentkezni, amelynek használatbavételi engedélye 
2020. július 1. – 2023. július 2. között vált jogerőssé vagy ebben az időszakban adták át (nem építési engedély köteles építmény esetén).
Nem vehet részt a pályázaton olyan alkotás, amely korábban már Budapest Főváros Önkormányzata Építészeti Nívódíja, a Budapesti Építész Kamara Építészeti Nívódíja, vagy Budapest Építészeti Nívódíja pályázaton érvényes pályaművel indult, függetlenül annak eredményétől.


A pályázat jellege: nyílt

Beadási határidő: 
2023. szeptember 4. 16:00

Pályázati kiírás

A 2023. évi pályázat Bírálóbizottsága

Elnök:
Kerpel-Fronius Gábor
okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes

Tagok:
Eltér István építész, Budapesti Építész Kamara, elnök
Erő Zoltán építész, Főpolgármesteri Hivatal Városépítési Főosztály, főépítész, főosztályvezető
Bardóczi Sándor tájépítész, Budapest Főváros Önkormányzata, főtájépítész
Deichler Tímea építész
Herczeg László építész, Budapesti Építész Kamara, alelnök
Soltész Noémi építész
Varga Bianka építész


A Bírálóbizottság egy díjazottat választ, és javaslatot tesz a Budapest Építészeti Nívódíja 2023 cím önkormányzati adományozására. Több kiemelkedő színvonalú, a maga nemében példamutató, vagy partnerségben létrejött, de különböző típusú (funkciójú, léptékű) alkotás esetén, a Bírálóbizottság két díj adományozására is tehet javaslatot, továbbá javaslatot tehet Budapest Építészeti Nívódíja Dicséret odaítélésére. Megfelelő kiemelkedő színvonalú pályamű hiányában a díj adományozására a Bírálóbizottság nem köteles javaslatot tenni.

Az elismerés pénzjutalommal is jár, amelyre maximum bruttó 4.000.000,- Ft (azaz négymillió forint) áll rendelkezésre, azonban a Bírálóbizottság nem köteles a teljes összeg felhasználására javaslatot tenni. Egy díj összege nem lehet kevesebb, mint bruttó 500.000,- Ft (azaz ötszázezer forint).

A részletes kiírás és mellékletei regisztrációt követően hamarosan letölthetők lesznek a www.bpnivodij.hu oldalról.

Adatkezelési tájékoztató
Letölthető tartalom
palyazati_kiiras_2023.pdf(358 kB)