Szolgálati közlemény - felhívás

Kamaránk tisztségviselőinek négyéves ciklusa most zárul, a Budapesti Építész Kamara és leányvállalatai (FUGA, Építész Továbbképző) vezetőségeinek és különböző szervezeti egységeinek mandátuma lejár.

A FUGA 2019-ben ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját egy példanélküli rendezvénysorozattal. Ez az ünnepi év intézményünk csúcspontja volt, a FUGA elhivatott stábja erőfeszítéseinek kimagasló eredménye. A jelenlegi pandémiás helyzet nem teszi lehetővé, hogy a BÉK széles körben elismert kulturális intézménye teljes gőzzel tudjon működni, hiszen a kiállítások, koncertek és sok más esemény megtartása korlátozottan vagy egyáltalán nem lehetséges.

A vírushelyzet sokunkat több területen az eddigi tevékenységünk és gazdálkodásunk átgondolására késztet. Ez egy fontos és egészséges folyamat, ami a megújulást segíti elő: ez a gondolkodás és újragondolás ideje.

A magyar építész közélet egyik legjelentősebb intézményét születésétől kezdve sokan kritizálták, különösen a FUGA gazdálkodása körüli folytonos feszültségek okán. A szűk szakmai közösség pénzének felelős kezelése a BÉK Elnökségét terheli. A BÉK éves szinten már több mint húszmillió forintos tulajdonosi támogatással járul hozzá a FUGA működéséhez, és ezzel egy elengedhetetlen cél megvalósításához, az építészet és az építész szakma közéleti reprezentációjához.
Ez a szerep elvitathatatlan, hiánypótló és szükséges. Látni kell azonban, hogy a nemes célok eléréséhez átlátható és érthető közeget kell létrehoznunk: olyan dinamikus kulturális teret, amelyben új utak nyílhatnak előttünk.

Minden demokratikus intézménynél a megújulás fontos és természetes lehetőség, amellyel időről-időre élni kell tudni. Kamaránk tisztségviselőinek négyéves ciklusa most zárul, a Budapesti Építész Kamara és leányvállalatai (FUGA, Építész Továbbképző) vezetőségeinek és különböző szervezeti egységeinek mandátuma lejár.

Ezúton hívunk és várunk minden, az építészeti kultúra és annak társművészetei iránt érdeklődőt, hogy ossza meg velünk gondolatait a FUGA jövőben betöltendő szerepével, funkciójával, lehetséges fejlődési irányaival kapcsolatban. Ezen gondolatok legjobbjai beépülhetnek a „FUGA művészeti vezetője” cím betöltésére irányuló pályázati kiírás szövegébe.

Öteleteket a bek@bek.hu címre lehet megküldeni.


Előre köszönjük a hozzájárulást!


BÉK Elnökség