"A következő 50 év - Építész Staféta"

A Budapesti Építész Kamara kiállítássorozata a FUGÁ-ban.

Az “A következő 50 év” a Budapesti Építész Kamara egyéves kiállítássorozata a FUGA - Budapesti Építészeti Központban. A sorozat 2024. február 14-én indul és december 22-én ér véget, kurátora: GUBAHÁMORI. Az egy év alatt kétheti váltásban húsz építészeti praxis mutatkozik be.

Kurátori koncepció:
Épületeink nagy részét 50 évre méretezzük. Ha ma elkezdünk tervezni egy épületet, városrészt vagy infrastruktúrát, felmerül a kérdés, hogy a szerkezet vajon ellenáll-e a talán még nem is érzékelhető természeti és társadalmi kihívásoknak. 2074-ra lehet-e még mindig ugyanazzal az eszközkészlettel dolgozni, mint amivel 1974-ban tették kollégáink?

“A következő 50 év” kiállítássorozat keretében olyan építészeti praxisokat mutatunk be, amelyek foglalkoznak azzal a kérdéssel, hogy az összeomló klíma, átalakuló társadalom és a fogyatkozó nyersanyag korában, tehát a következő 50 évben, hogyan alakul a szakmagyakorlás, milyen építészeti vagy urbanisztikai válaszok születnek.


Az második harmadév kiállítói:


08 - Szivacsváros
TeAM HUb
2024. május 22. - június 2.
midissage: május 28. 18:00 FUGA

09 - “A világ megmentése mindig helyben történik"
Karanyicné Kisari Andrea, Molnár Ferenc Tamás, Papp Levente, Varga Dániel
2024. június 05. - június 16.
midissage: június 12. 18:00 FUGA

10 - Folyómenti közösségek
VALYO
2024. június 19. - június 30.
midissage: június 25. 18:00 FUGA

11 - Spekulatív valóságok
Hulesch Máté
2024. július 03. - július 14.
midissage: 2024. július 09. 18:00 FUGA


Kiállító és prezentáció:

Spekulatív valóságok
Hulesch Máté

Beszélgetőpartner: Dr. Seregi Tamás egyetemi adjunktus
(ELTE BTK / Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet, Esztétika Tanszék oktatója)

“Válságokkal terhelt korunkban a jövő kiszámíthatatlannak tűnik. Míg a modernitás kezdete óta – a mindig is létező krízisek ellenére – a jövő egyet jelentett a fejlődéssel, egy jobb kor eljövetelének reményével (legalábbis a mindenkori többségi társadalom számára), ma jóval pesszimistább forgatókönyveket látunk magunk előtt. Immár közhely, hogy könnyebb elképzelni a világvégét, mint annak a globális, kizsákmányolásra, egyenlőtlenségekre és igazságtalanságokra épülő rendszernek a végét, amit az egyszerűség kedvéért most nevezzünk kapitalizmusnak. Könnyebb, de talán nem lehetetlen. A lehetséges stratégiák egyikeként az elmúlt években egyre inkább elkezdtek terjedni az olyan spekulatívnak nevezett építészeti és designpraxisok, amelyek alternatív jövőképeket vizionálva igyekeznek kiutat keresni a jelen válságaiból.”
Hulesch Máté installációja különböző elméleti szövegekből kiemelt idézetekből áll, mint egyfajta gondolati háló, ami kutatásait meghatározza.

A 11. kiállítás 2024. július 3. és július 14. között megtekinthető a FUGA előterében, a lépcsőnél, nyitvatartási időben, szerdától vasárnapig 14:00 - 19:00 között.


12 - Regeneratív Élőhelyek Tervezés
RÉT
2024. július 17. - július 28.
midissage: július 23. 18:00 FUGA


A FUGA a Budapesti Építész Kamara tagságának szabad, élő, kiállító-, találkozó és rendezvénytere.

A kiállítás megvalósulását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.